POZIV GRAĐANIMA DA PRISUSTVUJU POMENU ŽRTVAMA RACIJE

Izvor: Kurir, 20.Jan.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZIV GRAĐANIMA DA PRISUSTVUJU POMENU ŽRTVAMA RACIJE

Parastos će biti održan na Keju žrtava racije u podne

BEOGRAD - Memorijalno društvo "Racija 1942" pozvalo je članove i građane da u ponedeljak, 23. januara, prisustvuju pomenu nevino stradalim žrtvama u Drugom svetskom ratu, na Keju žrtava racije u Novom Sadu, koji će služiti predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) a učestvovati i vrhovni rabin Srbije.

Pomen će biti održan na Keju žrtava racije u podne, nakon čega će se prisutni uputiti ka Sokolskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << domu, a u 14.15 krenuti na Štrand, gde će u 15 sati na tom istorijskom mestu biti obeležena 70 godišnjica Racije.

"Posebno pozivamo sugrađane koji zbog radnih i drugih obaveza ne mogu da prisustvuju parastosu na keju, da nam se pridruže na Štrandu", navodi se u saopštenju tog udruženja i dodaje da Štrand nije samo kupalište već i neobeleženo mesto stradanja.

Pomen žrtvama na Štrandu služiće sveštenici Eparhije bačke iz Novog Sada, a nakon besede o Raciji Aleksandra Veljića, predviđen je kraći kulturno-umetnički program u kome će učestvovati članica novosadske opera Nora Čonkić-Petrović, dramski umetnik Zoran Bogdanov, pesnikinja Spasenija Sladojev, Miša Blizanac i Mešoviti inkluzivnih hor "Ison" iz Novog Sada.

"Štrand je neobeleženo mesto našeg stradanja! Naš 'grad pod ledom' čeka da se setimo na izvornom

mestu naših istrebljenih rođaka, sugrađana i sunarodnika, jer sadašnjost nećemo shvatiti bez prošlosti", navodi se u saopštenju.

Udruženje je podsetilo da su u Dunavu svoje živote ostavile nedužne žrtve, nezavisno od verske, nacionalne i političke pripadnosti, i da ne treba doći ni do podela u sećanju na njih. "Izađimo zajedno i dostojanstveno da pokažemo da sećanje živi u nama", navodi se u saopštenju.

U Novosadskoj raciji, koju je mađarska fašistička vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.