Pavličić: Predstavnici grada doći će na pomen žrtvama Racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavličić: Predstavnici grada doći će na pomen žrtvama Racije

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ponovio je danas da ne sme biti nikakve podele oko obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije, kao najveće tragedije u novoj istoriji grada Novog Sada i pozvao sve građanke i građane Novog Sada da 23. januara u podne, u miru i dostojanstvu polože cveće i zajednički odaju poštu žrtvama novosadske racije.

U današnjem saopštenju gradonačelnika se izražava žaljenje "zbog jučerašnjeg saopštenja Eparhije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bačke, jer takav ton i rečnik neće moći na časovima veronauke da posluže kao primer hrišćanske ljubavi i tolerancije".

"Razumem strast koja ga je pisala, ali ne razumem mudrost koja ga je potpisala. U takvoj komunikaciji ne mogu da budem sagovornik", kaže se u saopštenju Pavličića.

Pavličić je novinarima rekao da je Grad Novi Sad prekjuče izdao saopštenje u kojem je objašnjen njihov stav i da svako kome nije jasno može da uporedi saopštenje grada i saopštenje Eparhije bačke i da na osnovu toga izvede zaključke.

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) oštro je juče kritikovala gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i optužila ga da izdaje "lažljiva" saopštenja za javnost, u kojima navodi da će gradske vlasti i SPC zajednički organizovati pomen povodom 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

"Grad apsolutno neće da bude deo tih podela i prihvatamo svaku organizaciju i nije nam bitno na koji način će se komemoracija održati", rekao je Pavličić.

On je dodao da će predstavnici grada doći na komemoraciju, te da im nije bitno u kom svojstvu će njoj prisustvovati.

"Bitno je da tog dana budemo jedinstveni i ne sme da bude podela u Novom Sadu, mi ćemo sve uraditi da do toga ne dođe, a to naš gest i pokazuje", rekao je Pavličić.

SPC je najavila da će godišnjicu racije obeležiti u ponedeljak 23. januara i da će komemoraciji prisustvovati i Patrijarh srpski Irinej.

Eparhija bačka: Dogovora, zna se, nema bez razgovora

"Gradonačelnik ovim nesuvislim saopštenjem pokušava da podmetne kukavičje jaje građanima Novog Sada, dovodeći ih u zabludu da su Eparhija bačka i Grad postigli dogovor. Ovu neistinu gradonačelnik nespretno prikazuje kao rezultat svog pijeteta prema nevinim žrtvama Racije i svoje tobožnje brige za jedinstvo Novosađana u bolu. Dogovora, zna se, nema bez razgovora, a gradonačelnik Novog Sada, svojom voljom i odlukom, komunicira sa Eparhijom bačkom već godinama preko medija, ovakvim i sličnim lažljivim saopštenjima", navodi se u saopštenju eparhije koje je objavljeno na službenom sajtu.

Eparhija bačka je ranije saopštila da "zbog nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju", neće učestvovati na komemorativnom skupu koji u petak organizuje grad Novi Sad, a predstavnici gradskih vlasti su kazali da neće prisustvovati "crkvenom" obeležavanju godišnjice sećanja na ovaj zločin, jer se crkva bavi "politikanstvom".

I ranijih godina je u nekoliko navrata bilo nesporazuma između predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti i SPC, prilikom obeležavanja sećanja na žrtve Racije u glavnom gradu Vojvodine.

Prošle godine su godišnjicu racije predstavnici grada i SPC obeležili odvojeno, a na obe komemoracije prisustvovali su predstavnici Jevrejske zajednice.

U Novosadskoj raciji, koju je mađarska vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budimpešta o okupaciji Vojvodine i novosadskoj raciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2012

NOVI SAD -..Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović prisustvovaće sutra, u Komemorativnom centru "Holokaust" u Budimpešti, komemorativnom skupu povodom 70-godišnjice Novosadske racije, saopštila je skupštinska služba za informisanje...U okviru Komemorativne sednice biće održano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pavličić: Nije bitno u kom svojstvu smo na komemoraciji

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2012

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ponovio je danas da ne sme biti nikakve podele oko obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

Nastavak na Radio 021...

Zurof dolazi na komemoraciju žrtvama Racije

Izvor: Mondo, 20.Jan.2012, 11:46

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

Nastavak na Mondo...

U ponedeljak komemoracija i na Štrandu

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2012

Nakon komemoracije žrtvama Novosadske racije u ponedeljak u podne na keju, pomen povodom 70. godina od ovog zločina biće održan i na Štrandu od 15h.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.