PAVLIČIĆ: NE SME BITI PODELA OKO OBELEŽAVANJA RACIJE

Izvor: Kurir, 19.Jan.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAVLIČIĆ: NE SME BITI PODELA OKO OBELEŽAVANJA RACIJE

SPC je najavila da će godišnjicu racije obeležiti u ponedeljak 23. januara i da će komemoraciji prisustovati i patrijarh srpski Irinej

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ponovio je danas da ne sme biti nikakve podele oko obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije, kao najveće tregadije u novoj istoriji grada Novog Sada.

Pavličić je novinarima rekao da je Grad Novi Sad izdao saopštenje u kojem je objašnjen njihov stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i da svako kome nije jasno može da uporedi saopštenje grada i saopštenje Eparhije bačke i da na osnovu toga izvede zaključke.

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) oštro je juče kritikovala gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i optužila ga da izdaje "lažljiva" saopštenja za javnost, u kojima navodi da će gradske vlasti i SPC zajednički organizovati pomen povodom 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

"Grad apsolutno neće da bude deo tih podela i prihvatamo svaku organizaciju i nije nam bitno na koji način će se komemoracija održati", rekao je Pavličić. On je dodao da će predstavnici grada doći na komemoraciju, te da im nije bitno u kom svojstvu će njoj prisustvovati.

"Bitno je da tog dana budemo jedinstveni i ne sme da bude podela u Novom Sadu, mi ćemo sve uraditi da do toga ne dođe, a to naš gest i pokazuje", rekao je Pavličić.

SPC je najavila da će godišnjicu racije obeležiti u ponedeljak 23. januara i da će komemoraciji prisustovati i Patrijarh srpski Irinej.

Predstavnici SPC su ranije najavili da neće prisustvovati "gradskoj" komemoraciji jer nisu pozvani na vreme, a predstavnici gradskih vlasti su kazali da neće prisustvovati "crkvenom" obeležavanju godišnjice sećanja na ovaj zločin, jer se crkva bavi "politikanstvom".

I ranijih godina je u nekoliko navrata bilo nesporazuma između predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti i SPC, prilikom obeležavanja sećanja na žrtve Racije u glavnom gradu Vojvodine. Prošle godine su godišnjicu racije predstavnici grada i SPC obeležili odvojeno, a na obe komemoracije prisustvoali su predstavnici Jevrejske zajednice.

U Novosadskoj raciji, koju je mađarska vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.