POVRATITI RAZUM I ODBACITI NASILJE Vatikan ponudio da posreduje u sukobu Izraela i Gaze pa obelodanio svoj predlog REŠENJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2023, 17:40

"POVRATITI RAZUM I ODBACITI NASILJE" Vatikan ponudio da posreduje u sukobu Izraela i Gaze pa obelodanio svoj predlog REŠENJA

Poruke mira i razuma stižu iz Vatikana.

Vatikan je danas ponudio da posreduje između Izraela i palestinskih militanata za oslobađanje talaca u Gazi i za olakšavanje postizanja mira, ali je saopšteno i da "izraelski odgovor na nehumani napad Hamasa mora da poštuje zakone proporcionalnosti".

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin rekao je da je Sveta stolica i dalje čvrsto uverena da je rešenje sa dve države jedini način da se garantuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trajni mir u regionu, preneo je Rojters.

Izraelska vojska pozvala je sve civile grada Gaze, više od milion ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, jer je prikupila tenkove za očekivanu invaziju kao odgovor na razorni napad militantne grupe Hamas u subotu, 7. oktobra.

- Oslobađanje izraelskih talaca i zaštita nevinih života u Gazi su srž problema, koji su stvorili Hamasov napad i odgovor izraelske vojske - rekao je Parolin, najviši diplomata Vatikana i drugi čovek nakon pape Franje u hijerarhiji Svete stolice.

Naglasio je da je Sveta stolica, kao i uvek, spremna za svako neophodno posredovanje i dodao da je "potrebno povratiti razum, napustiti slepu logiku mržnje i odbaciti nasilje kao rešenje".

Kardinal je pozvao na direktne razgovore između Izraela i Hamasa kako bi se "izbeglo dalje krvoproliće, što se dešava u Gazi, gde su napadi izraelske vojske izazvali mnoge nevine civilne žrtve".

Više od 1.500 Palestinaca je ubijeno u uzvratnim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima od iznenadnog napada Hamasa u kojem je u Izraelu ubijeno više od 1.300 ljudi, uglavnom civila u obližnjim gradovima i kibucima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.