POTRESNA PRICA PRVOG SUPERMODELA Sa 14 godina je silovana a onda je usledila osveta

Izvor: medio.rs, 22.Avg.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRESNA PRICA PRVOG SUPERMODELA Sa 14 godina je silovana a onda je usledila osveta

Bila je najpopularniji svetski model s početka 20 veka i njeno je lice bilo svuda, a kao 14-godišnjakinju ju je silovao slavni arhitekta (47) kojeg je kasnije ubio njen muž milioner.

Ovako bi se u jednoj rečenici mogao opisati život Florens Nezbit, devojke koja je postala prvi super model na svetu.

Uskoro će biti pola veka od smrti prvog supermodela na svetu a ovog leta je tačno 110 godina od najstrašnijeg događaja u njenom životu.

Dok su se oči >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << Florens Nezbit privikle na svetlo, u njenoj je glavi tako tutnjalo da se morala odupreti porivu da povraća. Posežući za pokrivačem, ruka joj je skliznula preko prazne čaše za šampanjac, a ona je polako shvatila da je gola. Srce joj je počela lupati kad je shvatila da se muškarac nalazi iza nje, a bedra su joj prekrivena krvlju...

Pet godina kasnije, taj će muškarac biti mrtav, a Nezbit, prvi svetski supermodel će biti gurnuta u suđenje veka.

Život lepotice s bakarnom kosom iz Filadelfije koja je postala najtraženiji model svog doba razotkriven je pred nezasitnom publikom, što je njoj donelo depresiju, zavisnost od metadona i pokušaj samouboistva.

Nezbit je bila visoka tek 152 cm te je ličila na tipičnu devojčicu, čak i kao odrasla žena. Slavu je stekla nakon slučajnog susreta s ekscentričnim umetnikom koji je tražio da mu pozira za portret s nepunih 14 godina. Vođena finansijskim nevoljama - njena majka udovica je bila nezaposlena, Nezbit je počela da pozira za časopise, reklame i svakakve sitnice, postavši reklamno dete prve decenije 20. veka.

"Njeno lice je bilo prava ulaznica za bogatstvo, svi su je želeli", kaže Paula Urbruru, autorka "Američke Eve", biografije o Nezbit. Dodaje kako je ona bila preteča Majli Sajrus danas, kao i svih mladih žena koje su postale hraniteljice svojih porodica.

Ali Evelinina privlačnost imala je i lošu stranu - vrlo je brzo privukla pažnju Stenforda Vajta (47) slavnog arhiterkte koji je bio slab na mlade devojke na crvenom tepihu. Lepa Evelin i njena majka primljene su u prekrasnu hotelsku sobu gdje im je Vajt platio smeštaj  te se družio sa porodicom sve dok nije zadobio njihovo poverenje - sve dok se jedne noći priča nije preokrenula.

Dok je Evelin bila sama s njim u sobi obloženoj ogledalima, ponudio joj je čašu šampanjca. Nagovorio ju je da pije, iako to sam nije hteo. Seća se da se presvukla u kimono koji joj je ponudio, a nakon toga ne pamti ništa - počelo joj je tutnjati u ušima i soba se zamračila.

Kad se osvestila, shvatila je da je silovana i počela je da vrišti. Na sudu je rekla kako je u "sobu ušla kao devica, ali tako nisam izašla, bez da sam u tome imalo učestvovala".

Godinama je Evelin ćutala o silovanju, ali sećanje na tu noć ju je progonilo. Kasnije se udala za Herija Tova, multimilionera i ekscentrika koji ju je uhodio, pratio, udvarao joj se i zavodio pune četiri godine pre nego što je napokon pristala postati njegova žena.

Tov je bio fiksiran na ideju ženske čednosti te je želeo da zna svaku njenu tajnu. Iz nje je izvukao svaki detalj one traumatične noći, a od tog je trenutka počeo sa sobom nositi pištolj a sav svoj bes usmerio je na silovatelja Vajta.

Imao je ideju o njegovom razotrkivanju i naplati greha, za šta je morao uzeti stvari u svoje ruke.

U večernjim satima 25. juna 1906. obukao je dugi kaput ispod kojeg je sakrio pištolj  a potom nešto kasnije u pozorištu Medison Skver Gardena pred svedocima ubio Vajta, pucavši u njega tri puta. Nakon samog čina prišao je Evelin, poljubio je i rekao "Ja sam ti verojatno spasao život".

Evelin je svedočila na čak dva suđenja svom suprugu, jer je na prvom sudu osuđen na vešanje, dok se na onom žalbenom izvukao zbog "neuračunljivosti". Iskaz Evelin Nezbit, u kojem je morala detaljno opisati seksualno zlostavljanje, bilo je za nju veoma bolno iskustvo koje je godinama potiskivala. Iako nikad nije bila osumljičena, svakako je bila razlog zbog kojeg je Vajt ubijen.

Ljudi su je optuživali, verujući kako je kao beskrupulozna devojka gladna novca zavela Vajta, a zatim svog ludo zaljubljenog muža usmerila protiv njega. Usledila je medijska pomama, pa i linč, onog što su nazivali "ljubavnim trouglom".

Tov je odslužio osam godina u bolnici za kriminalno poremećene, a par se razveo 1915. Do 1920., siromašna i očajna Evelin Nezbit borila se sa zavisnošću. Otvorila je kafić kako bi pobegla od siromaštva, ali već se sledeći mesec našla u dugovima.

Pokrenut je postupak za njeno iseljenje, iz kojeg se izvukla pokušajem samoubistva.

Godine su dokazale kako je lepa Evelin bila sve samo ne krhka - doživela je starost od 82 godine, padajući i ustajaći na svakom životnom izazovu.

(Express.hr)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.