POTRESNA ISPOVEST poznatog reditelja: ĐORĐE MI JE SPASAO ŽIVOT! Za mene je on SVETI ĐORĐE

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRESNA ISPOVEST poznatog reditelja: ĐORĐE MI JE SPASAO ŽIVOT! Za mene je on SVETI ĐORĐE

Kada sam pomislio da ću se smrznuti na zavejanoj planini, pojavio se Đorđe. Stigao je bukvalno u poslednji čas i spasao mi život. Rekao sam tada da ću se moliti Svetom Đorđu. Više se nikada nismo sreli, ali ga nisam zaboravio. Bilo mi je mnogo žao kada sam čuo da je stradao.

Ovako priča reditelj Milutin Petrović (57) o Đorđu Vdoviću (54) iz Beograda, koji je u nedelju poginuo sa još 156 putnika u avionu "Boing 737" kompanije "Etiopoijan  erlajns" koji se srušio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Etiopiji.

Đorđe Vdović spasao je mnoge živote u Srbiji kao član Gorske službe, izvlačio je ljude iz bombardovane zgrade RTS-a u aprilu 1999., kao humanitarac pri Ujedinjenim nacijama pomagao je milionima izbeglica i gladnih širom sveta. Među onima kojima je pomogao je i reditelj Milutin Petrović, koji nam je ispričao kakvu je dramu preživeo pre 30 godina.

- Kao mladić bio sam na zimovanju s prijateljima na Kopaoniku. Nas dvojica smo bili na skijanju. Odjednom je počela jaka mećava, pa smo skrenuli sa staze. Spuštali smo se kroz šume do mesta koje se zove Vučji do. Ušli smo u jednu oronulu baraku i tu smo ostali bukvalno zavejani i dosečeni od sveta. Tada nije bilo mobilnih telefona da pozovemo pomoć, a sećam se da sam tog jutra cigarete i upaljač ostavio u apartmanu u želji da se odviknem od pušenja, tako da ni upaljač nisam imao kod sebe, da makar zapalimo vatru i ogrejemo se – priseća se Petrović i dodaje:

- Prolazili su sati, bilo nam je sve hladnije, bili smo gladni i iscrpljeni. Imali smo osećaj da nam se bliži kraj. Bili smo zavejani i izgubljeni. Da nas nema primetili su prijatelji koji su bili sa nama u apartmanu i prijavili to Gorskoj službi. Oni su odmah krenuli da nas traže i našli su nas posle 12 sati, sećam se, bilo je oko dva sata iza ponoći kada su došli u kolibu.

Prisećajući se drame na zavejanoj planini, Milutin kaže da će zauvek pamtiti trenutak kada su došli spasioci.

- Đorđe je došao usred nezapamćene snežne oluje sa mlađim kolegom. Rekli su da se zovu Đorđe i Nikola. Nasmejao sam se i dodao da ću se od tada moliti Svetom Đorđu i Svetom Nikoli. Zaista, ti momci su nam spasli živote. Nikada se više nismo sreli, nažalost – priseća se Petrović.

Debris from what is suspected to be the ill fated #ET302

Nothing was salvaged from the plane #EthiopianAirlines pic.twitter.com/2OlyuLR8Tc

— ktn (@KTNKenya) March 10, 2019

On objašnjava da je iz medija čuo da je Đorđe poginuo u nedelju.

- Bože, koliko mi je žao. Nisam ga odmah prepoznao na slikama, jer je mnogo vremena od tada prošlo. Ko zna koliko je života spasao, a među njima sam i ja. Nikada ga neću zaboraviti – naglašava Petrović.

Đorđe Vdović iza sebe je ostavio ćerku Milicu(22) i sina Luku(17) iz prvog braka, i ćerkicu koju je dobio u drugom braku sa Nemicom. Vdović je sa drugom suprugom živeo u Rimu, a stan koji je nasledio u Beogradu je izdavao.

- Svi smo pod velikim stresom. Mnogo nam je žao Đorđa jer je bio čovek za primer. Živeo je da pomogne drugima. Imao je dva braka, u prvom braku dvoje dece, i sa bivšom suprugom je, kao i sa decom ostao u dobrim odnosima. Mislim da je sin Luka planirao da ide kod njega – kaže jedna od rođaka.

Ona dodaje da Đorđe ima rođenu sestru Ljiljanu, ali ga je cela familija Vdović volela i iznad svega poštovala zbog svega što je uradio.

- Ne znam da li je Ljiljan dobila zvanuičnu potvrdu iz ambasade, ali verujem da će tamo otići da sve informacije proveri – kaže rođaka.

Zaposleni u Gorskoj službi kažu da su van sebe zbog tragedije koja se desila.

- Cela naša služba je potresena zbog tragedije. Niko nema snage da sada priča o tome. Đorđe je bio načelnik Gorske službe, instruktor... dosta je uradio za nas. Između ostalog, on je osnovao PR službu – izjavio je jedan od kolega.

Bivša supruga Đorđa Vdoviža nije želela da daje izjave.

Sve vezano za nesreću koja se desila u Etiopiji je i dalje u fazi istrage.

- Ambasador je upoznat sa nekim detaljima, ali sve je još u fazi istrage i neophodno je da se sačeka da njihove nadležne službe završe svoj posao. Spisak putnika koji su bili u avionu je poznat i u velikoj meri sve informacije koje su stigle, vezane su za to. Nakon uviđaja i pronalaženja tela, neophodno je uraditi i DNK analize, kako bi se sa sigurnošću utvrdio identitet svake nastradale osobe, a to može da potraje nekolio dana – rekao je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"KADA SAM POMISLIO DA ĆU SE SMRZNUTI, NAIŠAO JE ĐORĐE" Kako je humanitarac koji je poginuo u avionu smrti SPASAO ŽIVOT REDITELJU

Izvor: Blic, 12.Mar.2019, 17:46

Kada sam pomislio da ću se smrznuti na zavejanoj planini, pojavio se Đorđe. Stigao je bukvalno u poslednji čas i spasao mi život. Rekao sam tada da ću se moliti Svetom Đorđu. Više se nikada nismo sreli, ali ga nisam zaboravio. Bilo mi je mnogo žao kad sam saznao da je stradao.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.