POTOP U DALMACIJI: Priobalje uništeno, fekalije plutaju, stanovništvo u suzama, ČEKA LI SRBIJU ISTI SCENARIO? (FOTO, VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 21:23

POTOP U DALMACIJI: Priobalje uništeno, fekalije plutaju, stanovništvo u suzama, ČEKA LI SRBIJU ISTI SCENARIO? (FOTO, VIDEO)

Pre nekoliko sati najavljeno je da nam stiže ozbiljno nevreme iz Hrvatske, a pojavili su se prvi snimci kako izgleda hrvatsko priobalje nakon potopa.

Bujične poplave zatekle su stanovnike hrvatskog primorija nespremne, napravile su ogromnu štetu i potencijalno uništile turističku sezonu mestašca Klek, koje bukvalno živi od turizma.

Malo je reći da su stanovnici šokirani, budući da se za kroz samo nekoliko desetina minuta sručilo gotovo 80 litara po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kvadratnom metru.

Zapuštena protivpoplavna zaštita nije uradila svoj posao, a kako i da uradi kad je potok za odvodnjavanje kišnice ka moru bio prenatrpan svakojakim otpadom i granjem, koje su stanovici bacali nakon orezivanja maslina.

Ko je kriv i zbog čijeg nemara običan čovek sada ispašta ostaje da se utvrdi.

Jedino što se za sada sa sigurnošću zna je da je plaža uništena, da su se septičke jame izlile, da je načinjena ogromna materijalna šteta i da je turistička sezona potencijalno završena i pre nego što je počela.

Oni koji su najgore prošli ne žele ništa da pričaju. Popravljaju štetu i nadaju se da će uskoro nastaviti normalan život jer je sezona pred vratima, a Klek je turističko mesto koje živi od turizma, piše portal Slobodna Dalmacija.

- Postoji odvodni kanal. U nadležnosti je Hrvatskih voda - izjavio je Smiljan Mustapić, načelnik opštine Slivno.

- Ne želim nikoga da optužujem ili prozivam, ali očigledno kanal nije bio dobro održavan, a neodgovorni pojedinci su u njega bacali granje. Problem je i rešetka kod pošte koja je bila zatrpana granjem i drugim materijalom, pa se voda izlila oko naselja, zbog čega je nekoliko kuća na nižim kotama potopljeno – ističe Mustapić, koji kaže da je lokalna vlast angažovala vatrogasce da poprave štetu.

U strahu od širenja zaraznih bolesti, celo podrućje je dezinfikovano, ali to je samo prvi korak u saniranju štete. Većina stanovništva nije imala vremena da daje izjave, budući da su svi okupirani čišćenjem svojih dvorišta i maslinjaka. Kako se saznaje, određen broj kuća je potopljen, a ni maslinjaci nisu najbolje prošli. Ostaje nam samo da se molimo da ova užasna apokaliptična oluja neće pogoditi Srbiju i da nam se neće ponoviti obrenovački scenario.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.