PORAZNI REZULTATI STUDIJE NA 23.000 LJUDI: Ogroman procenat preživelih kovid pacijenata ima psihijatrijske poremećaje

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2021, 07:52

PORAZNI REZULTATI STUDIJE NA 23.000 LJUDI: Ogroman procenat preživelih kovid pacijenata ima psihijatrijske poremećaje

Za sada nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstvljaju okidač za navedene probleme

U studiji koja je obuhvatila 23.000 ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je svaki treći preživeli kovid pacijent šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem.

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u stručnom časopisu Lancet Psajkajatrist.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživelih kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstvljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236.000 ljudi ustanovljeno je da šest meseci nakon preležanog kovida-19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svaki treći kovid pacijent sa psihijatrijskim poremećajem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2021

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je svaki treći preživeli kovid pacijent šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem...To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.