Studija iz SAD: Posledica pandemije i neurološki poremećaj

Izvor: B92, 07.Apr.2021, 10:17

Studija iz SAD: Posledica pandemije i neurološki poremećaj

U studiji koja je obuhvatila 23.000 ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je kod svakog trećeg bivšeg pacijenta obolelog od kovida šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj.

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu "Lancet psychiatry".

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod bivših kovid-pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236.000 ljudi ustanovljeno je da je šest meseci nakon preležanog kovida 19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.