Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICAJCI TUKLI I MUCILI MLADICA STRUJOM

Beograd -- Vest o brutalnom mucenju 28-godisnjeg Beogradjanina Vladimira Radojcica koje je sprovela smederevska policija vratila nas je 2 godine unazad, u doba masovnog krsenja ljudskih prava u Jugoslaviji. Kako je za B92 izjavio Vladimir Radojcic, 26. februara u vecernjim satima kod "Enjubovog" biznis-centra na Novom Beogradu prislo mu je 5 ili 6 muskaraca u civilu, ubacili u kola, tukli i odvezli u SUP Smederevo. Od njega su trazili da prizna da je ukrao automobil. Odveli su ga u sobu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvom spratu SUP Smederevo, vezali mu ruke i noge lepljivom trakom i poceli da ga muce. "Pustili su glasnu muziku i pustali su struju na mene. Pekli su me i mucili, vise puta sam padao u nesvest, nisam mogao da podnesem te bolove, mislio sam da cu puci od te struje. Kocio sam se, stavljali su mi struju na noge, na ledja, na polni organ. Mucili su me od 9 uvece do 5 ujutro, a ja, posto nisam vise mogao da izdrzim, poceo sam da pricam neke stvari, da izmisljam, samo da bih dosao do vazduha, da me ne bi vise pekli strujom", kaze Radojcic. Istog dana, Vladimir je, na kratko, vracen u Beograd i, kako je ispricao, policajac u civilu je maltretirao i njegove roditelje, zbog cega su oni pomislili da je rec o otmici njihovog sina i prijavili slucaj stanici milicije u Belom potoku i glavnom beogradskom OUP u Ulici 29. novembra. Vladimir je, medjutim, ponovo vracen u Smederevo, gde se ispitivanje i mucenje nastavilo do 28.

februara, kada je pusten. "Poceo sam da izmisljam neke stvari samo da bi me pustili, a oni su rekli 'niko ne zna gde se nalazis, mozemo da te ubijemo, bacimo u Dunav'. Stavljali su mi pusku na glavu, ja vise nisam znao gde se nalazim, plasio sam se, gusio sam se, bukvlano sam se borio za zivot. Nisam nigde zaveden, kao da se nisam nalazio u SUP, nisam nista potpisao, nisam dao otiske", kaze Radojcic. Lekari u beogradskom Urgentnom centru su ga pregledali i konstatovali prelom skocnog zgloba i brojne podlive i opekotine. Fond za humanitarno pravo, koji je prvi objavio vest o njegovom mucenju, zahteva od MUP da hitno utvrdi identitet i pokrene postupak protiv policajaca.

Nacelnik Javne bezbednosti MUP-a Srbije Sreten Lukic izjavio je u utorak uvece za B92 da je republicka policija u utorak ujutru formirala radnu grupu koja treba da ispita navode Vladimira Radojicica koji tvrdi da je krajem proslog meseca u dva navrata fizicki mucen, zlostavljan i nezakonito priveden u smederevski SUP: "Kako su ovde izrecene vrlo teske konstatacije, vrlo ozbiljne konstatacije, mi smo, polazeci od ozbiljnosti tih navoda, odmah jutros formirali radnu grupu koju sacinjavaju inspektori za kontrolu zakonitosti u radu iz Uprave Kriminalisticke policije u sedistu ministarstva sa zadatkom da neposredno na terenu utvrde sve relevantne cinjenice vezane za taj dogadjaj i da u skladu sa nadjenim stanjem, potvrdjenim cinjenicama, predloze dalje mere. Ekipa je i dalje na terenu, bili su u Smederevu, ostalo im je da jos obave razgovor sa samim g. Radojicicem i neke druge radnje tako da bi imali i drugu stranu price nakon cega cemo svakako dati i zvanicno saopstenje za javnost sa svim predlogom mera koje bude utvrdila ova ekipa".

General Lukic kaze za B92 da je istraga do sada utvrdila da Radojicic jeste privodjen u smederevski SUP: "Utvrdjeno je do sada da je g.

Radojicic privodjen zbog osnovane sumnje da je izvrsio neka krivicna dela, ali trebalo bi da zaokruzimo pricu i utvrdimo celu istinu u vezi sa tim dogadjajem". Lukic je dodao da ce, ukoliko se potvrdi da su navodi Radojicica u vezi sa mucenjem tacni, svi odgovorni policajci biti kaznjeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.