POKRENUTA TUŽBA PROTIV STEJT DEPARTMENTA: Bajden na udaru, američke diplomate su ponižavane!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 22:52

POKRENUTA TUŽBA PROTIV STEJT DEPARTMENTA: Bajden na udaru, američke diplomate su ponižavane!

Oštro osuđuju ono što se dešavalo u Kini

Američka neprofitna organizacija "Judicial Watch" (Pravno nadgledanje) tužila je Stejt department, tvrdeći da je Bajdenova administracija nezakonito skrivala dokumente o američkim diplomatama koji su navodno podvrgnuti testovima analnog brisa u Pekingu.

"Judicial Watch", konzervativna nestranačka obrazovna fondacija, podnela je tužbu u petak. Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, organizacija je prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zatražila od Stejt departmenta da dostavi "podatke koji ne identifikuju američko diplomatsko osoblje podvrgnuto ponižavajućim testovima analnog brisa" od strane kineske vlade. Međutim, nijedan odgovor nije dat u zakonom predviđenom vremenskom periodu.

- Kinezi su naše diplomatsko osoblje zloupotrebili na osuđujući način, a čini se da Bajdenova administracija nije učinila ništa u odgovoru – osim da to prikrije - izjavio je predsednik "Pravnog nadgledanja" Tom Fiton.

"Judicial Watch" je naveo da je tražio evidenciju o američkom diplomatskom osoblju koje je moglo biti podvrgnuto "zlostavljačkoj" proceduri pri ulasku u Kinu. Tražene su informacije o "pritužbama i komunikacijama u vezi sa takvim testiranjem", pri čemu se podrazumeva da lični podaci diplomata nisu otkriveni.

Stejt department je potvrdio prijem zahteva, ali je nezakonito zadržao zapisnike, tvrdi se u tužbi i dodaje da se sada traži od suda da naredi optuženom da dostavi i objavi detalje.

Analno testiranje na kovid 19 službeno se koristi u Kini, a kineske vlasti kažu da je preciznija od široko rasprostranjenog vađenja brisa iz nosa i grla. Dok su Kinezi bili podvrgnuti kontroverznoj proceduri tokom pandemije, neki američki državljani su tvrdili da su i oni navodno bili podvrgnuti toj metodi.

Nakon što su se pojavili takvi izveštaji, američki Stejt department je naveo da Vašington "nikada nije pristao" na takve testove i protestovao je kod kineskog Ministarstva spoljnih poslova još u februaru. Peking je saopštio da nema saznanja o tome da je američko diplomatsko osoblje podvrgnuto "nedostojnom" analnom ispitivanju na kovida 19 u Kini, prenosi RT.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.