POJEDINI FAKULTETI KRŠE PROPISANE STANDARDE

Izvor: Kurir, 05.Nov.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POJEDINI FAKULTETI KRŠE PROPISANE STANDARDE

BEOGRAD - Pojedine visokoškolske ustanove, iako su prošle proces akreditacije i dobile dozvolu za rad, u praksi se ne pridržavaju propisanih standarda, pa upisuju više studenata od predviđene kvote ili otvaraju odeljenja koja nisu nigde

BEOGRAD - Pojedine visokoškolske ustanove, iako su prošle proces akreditacije i dobile dozvolu za rad, u praksi se ne pridržavaju propisanih standarda, pa upisuju više studenata od predviđene kvote ili otvaraju odeljenja koja nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nigde registrovana, rečeno je na konferenciji za novinare u organizaciji Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK).

Takve ustanove mogle bi da izgube dozvolu za rad posebno zato što već naredne godine počinje eksterna provera kvaliteta visokoškolskih ustanova i što se proces akreditacije ponavlja na svakih pet godina, rečeno je na konferenciji i naglašeno da u slučajevima nepoštovanja standarda nadležnost ima Ministarstvo prosvete.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Slobodana Jaukovića, zakonom su proširena ovlašćenja nadzora i inspekcijske službe Ministarstva, ali je problem što su sada samo četiri inspektora zadužena za kontrolu rada svih fakulteta i visokih škola u Srbiji.

- Ministar prosvete Žarko Obradović reorganizovaće tu službu i tražiti daleko veći broj inspektora - rekao je Jauković na skupu na kome je promovisan status člana kandidata KAPK u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Takva odluka je doneta na sastanku Upravnog odbora ENQA 22. septembra ove godine, rečeno je na skupu i istaknuto da je KAPK prva asocijacija u regionu koja je stekla status kandidata za članstvo u evropskoj organizaciji čije aktivnosti finansira Evropska komisija.

U toku je odlučivanje u sedmom ciklusu akreditacije, za koji je prijavljeno 127 studijskih programa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.