Za kontrolu fakulteta nema dovoljno inspektora

Izvor: Blic, 05.Nov.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kontrolu fakulteta nema dovoljno inspektora

Najveći deo procesa akreditacije visokoškolskih ustanova je završen, ali ustanove koje su akreditaciju dobile, a propisanih standarda se ne pridržavaju, nema ko da kazni, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, rekla je da je prošle nedelje Komisija dobila i poziv za punopravno članstvo u Evropskoj Asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Prema njenim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to predstavlja dokaz da je akreditacija sprovedena u skladu sa evropskim standardima, ali mehanizmi za kažnjavanje onih koji su akreditaciju dobili, a primera radi, upisuju više studenata nego što im ne dozvoljeno, ne postoji.

- Sledeće godine Komisija će se uglavnom baviti proverom stanja na terenu, akreditovanih ustanova, ali ne postoji način da kaznimo one koji se propisa ne pridržavaju. Možemo ih samo opomenuti, a oni moraju imati u vidu da sve greške treba da isprave do nove akreditacije, koja se obavlja svakih pet godina - kaže Vera Vujčić.

Zamenik ministra prosvete Slobodan Jauković kaže da je u vrlo teškoj situaciji i prosvetna inspekcija koja zapošljava samo četiri inspektorke, a čija su nadležnost svi fakulteti i visoke škole u Srbiji.

- Inspektorke obično rade u paru, za izveštaje im treba u proseku oko tri dana, pa zamislite koliko toga mogu da obiđu. Mislim da će Ministarstvo prosvete sledeće godine pristupiti reorganizaciji ove službe i tražiti veći broj inspektora - objašnjava Jauković.

Vera Vujčić je navela da je prošle nedelje akreditovan i Univerzitet umetnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POJEDINI FAKULTETI KRŠE PROPISANE STANDARDE

Izvor: Kurir, 05.Nov.2010

BEOGRAD - Pojedine visokoškolske ustanove, iako su prošle proces akreditacije i dobile dozvolu za rad, u praksi se ne pridržavaju propisanih standarda, pa upisuju više studenata od predviđene kvote ili otvaraju odeljenja koja nisu nigde..BEOGRAD - Pojedine visokoškolske ustanove, iako su prošle...

Nastavak na Kurir...

Fakulteti po evropskim standardima

Izvor: RTS, 06.Nov.2010, 11:12

Komisija za akreditaciju visokoškolskih ustanova postala kandidat za članstvo u Međunarodnoj akreditacionoj komisiji. Posao akreditacije u Srbiji urađen u skladu sa evropskim standardima, kažu u komisji. ..Kandidat za članstvo u Međunarodnoj akreditacionoj komisiji visokoškolskih ustanova postala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.