Izvor: B92, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGINUO AUTOR FILMA "OLUJA NAD KRAJINOM"

Zagreb -- Autor filma "Oluja nad Krajinom", novinar i televizijski snimatelj Bozidar Knezevic poginuo je danas poslepodne, u saobracajnoj nesreci na putu iz Zagreba u Crnu Goru, saznaje B92.

Agencija SRNA prenosi da je Hrvatsko Ministarstvo unutrasnjih poslova potvrdilo da su Knezevic i njegov suvozac Borivoje Franceski poginuli u saobracajnoj nesreci u selu Bruvno kod Gracaca na lickoj magistrali. Na Knezevicev automobil marke "reno espejs", ceskih registarskih tablica, udarila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prikolica kamiona koji je naisao iz suprotnog smera.

Nezvanicno je saopsteno da je u trenutku nailaska Knezevicevog automobila kamion zavrsavao preticanje pri cemu se prikolica zanela i direktno udarila u automobil. Istazni sudija zadarskog Zupanijskog suda izjavio je posle uvidjaja da nema mesta spekulacijama da je nesreca izazvana namerno.

Dokumentarni film Bozidara Knezevica "Oluja nad Krajinom", koji govori o zlocinima hrvatske vojske nad Srbima za vreme i nakon akcije "Oluja"

1995. godine, u ponedeljak je trebalo da bude emitovan na TV B92 u okviru emisije "Istina, odgovornost, pomirenje". Nakon prikazivanja filma, gost u studiju je trebalo da bude i Bozidar Knezevic.

Zelja Bozidara Knezevica i producenta ovog filma Nenada Puhovskog bila je da se film prvo prikaze na Hrvatskoj televiziji. Nakon prikazivanja "Oluje" na HTV-u, Bozidar Knezevic je u telefonskom razgovoru za Radio B92 rekao da smatra da je odluka o prikazivanju filma bila rizicna, ali da se ipak ispostavilo da je naisla na podrsku vecine gledalaca, dok ga je osudila hrvatska desnica.

"I u Hrvatskoj televiziji kao i drustvu u celini postoji podela medju onima koji smatrajau da se o nekim bolnim temama blize istorije ne treba jos govoriti, a posebno onima koje su vezane za ratne zlocine. Te je nesto sto me uvek fascinira, kao sto me u ovom filmu fascinira - kako je bilo moguce da se u relativno kratkom vremenu dogode zlocini a da vecina ljdui ostane hladna na ono sto se oko njih dogadja".

Bozidar Knezevic je do pocetka rata radio kao novinar na Hrvatskoj televiziji, radio je i kao novinar "Jutela", a tokom ratova u bivsoj Jugoslaviji bio je izvestac stranih televizijskih kuca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.