POČEO PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Narod u velikom broju kod spomenika CARU LAZARU, vijore se ZASTAVE SRBIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Narod u velikom broju kod spomenika CARU LAZARU, vijore se ZASTAVE SRBIJE

U severnoj Kosovskoj Mitrovici počeo je protest Srba na kojem će iskazati nezadovoljstvo zbog toga što su privremene prištinske vlasti usvojile i stavile na snagu Statut preduzeća Trepča, kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini, što smatraju još jednom od mera koje za cilj imaju da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije

Okupljeni kod spomenika Caru Lazaru u Mitrovici nose zastave Srbije, zastave kombinata Trepča sever, kao i transparente "Ne damo sever, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << damo Trepču", "Hoćemo mir", "Srbijo, pomozi", "Podrška predsedniku Vučiću", "Stop montiranim optužnicama", "Odavde nema nazad", "Prestanite sa progonom Srba"...

Kako je najavljeno, obratiće im se direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, član predsedništva sindikata i predsednik sindikata organizacionih celina rudnici flotacija Ratomir Milojević, predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović.

Najavljenom registarcijom preduzeća u Prištini sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestale bi da postoje, a blokadom računa i izvoza proizvoda dovodi se u pitanje opstanak preduzeća Trepča sever i plate za 3.000 radnika.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je da će kombinat Trepča biti registrovan prema zakonu koji je usvojen u Prištini 2016. godine, a koji je Vlada Srbije stavila van snage i proglasila ništavnim.

Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić rekao je ranije da će Srbija, bez obzira na naizgled tešku situaciju zbog najave Prištine o registraciji Trepče, nastojati da nađe rešenje za kombinat od koga direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine i dodao da zakonska rešenja Prištine neće primenjivati, jer bi mogla da naruše model funkcionisanja.

Od Trepče direktno zavisi 3.000 ljudi, odnosno 2.400 radnika ako se izuzmu interno raseljeni i oni koji su tokom godine dobili otpremnine, dok je njih mnogo, mnogo više ako se uzmu u obzir kompanije sa kojima se posluje.

Srbi će iskazati nezdovoljstvo potezima Prištine u poslednje vreme, kao što su takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, inicijativa za ujedinjenje severne i juzne Kosovske Mitrovice, a pobuniće se i protiv incidenata i napada na njih, od kojih je poslednji obaranje i razbijanje krsta sa spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac u Velikoj Hoči, te uklanjanje jarbola sa zastavom Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.