POČELI DA KAŽNJAVAJU USTAŠSTVO: Evo koja kazna čeka pevača!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELI DA KAŽNJAVAJU USTAŠSTVO: Evo koja kazna čeka pevača!

Odlukom Visokog prekršajnog suda lokalni makarski pevač Mario Roso kažnjen je za izvikivanje pokliča "Za dom spremni". Isti sud još treba odlučiti zbog Thompsonovog izvikivanja istog pokliča

Pravosnažnom presudom Visokog prekršajnog suda pevač je kažnjen jer je na početku pesme "Boja Čavoglave" uzviknuo pozdrav "Za dom spremni".

Presuda navodi da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

- Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme "Bojna Čavoglave" i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljeni je mogao i trebao biti svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja - navodi se u obrazloženju koje potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

Uz to se dodaje i kako činjenica da je ovaj pozdrav deo autorskog dela ne menja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

No presudom je kažnjen makarski pevač Mario Roso, koji je Tompsonovu pesmu i pozdrav izveo na proslavi Oluje u Makarskoj pre četiri godine. O svemu je tada pisala Makarska kronika, a Opštinsko državno tužilaštvo je pokrenulo postupak, nakon kojeg je Roso i dobio novčanu kaznu. Kako se on žalio, postupak je došao na Visoki prekršajni sud koji mu je žalbu odbio i potvrdio raniju odluku od 765 kuna kazne i 200 kuna sudskih troškova.

Još se čeka odluka istog suda nakon žalbe šibenske policije na Tompsonovo izvikivanje istog pokliča.

Pogledajte rezultate

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.