POČELA PREDIZBORNA TIŠINA: Traje do nedelje u 20 sati! Šta je sve zabranjeno, a šta dozvoljeno strankama?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 00:09

POČELA PREDIZBORNA TIŠINA: Traje do nedelje u 20 sati! Šta je sve zabranjeno, a šta dozvoljeno strankama?

Uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, večeras u ponoć u Srbiji počela je predizborna tišina, koja će trajati do nedelje do 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

Dok traje tišina, postoji nekoliko stvari koje su zakonom zabranjene, među kojima su i održavanje javnih skupova, objavljivanje procene izbornih rezultata, kao i svaka vrsta izborne propagande.

Jedna stvar nije dozvoljena

Takođe, još jedna stvar nije dozvoljena, a to je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se na biračkom mestu i na razdaljini od 50 metara od njega ne smeju isticati nikakvi simboli, niti se sme objavljivati i deliti propagandni materijal onih koji učestvuju na izborima.

Ako se ovakva situacija desi, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Glasanje, ali bez izjava

Na dan glasanja, što je ove godine 21. jun, od otvaranja biračkih mesta od 7 časova ujutro, do 20 sati uveče, kandidati, funkcioneri moži će da budu fotografisani, i dozvoljeno je objaviti izveštaj o tome gde su kandidati glasali. Međutim, ono što je zabranjeno, jesu njihove izjave.

Beu obzira na tišinu, pojedine stvari su dozvoljene

Osim zabrana, postoji i nekoliko stvari koje su bez obzira na tišinu dozvoljene. To je, između ostalih, emitovanje informacija o odzivu birača.

Takođe, moguće je objaviti i spotove nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građanima objašnjava kako i na koji način mogu da glasaju.

21 lista, 6,5 miliona glasača

Na predstojećim parlamentarnim izborima učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija. Sve one će se boriti da pređu cenzus, koji od ove godine iznosi tri odsto od broja izašlih birača.

Broj poslaničkih mesta u parlamentu nije promenjen, tako da je i ovog puta 250.

Kako je saopšteno, pravo glasa na izborima ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

Republička izborna komisija (RIK) dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 sati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.