PLIVANJE ZA ČASNI KRST I U GROCKOJ: Pobedniku Dušanu Lukiću poklon uručio ministar Stefanović (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2020, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLIVANJE ZA ČASNI KRST I U GROCKOJ: Pobedniku Dušanu Lukiću poklon uručio ministar Stefanović (FOTO)

Stefanović je danas po četvrti put prisustvao ovom takmičenju u Grockoj

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas plivanju za Časni krst na Dunavskom keju u beogradskoj opštini Grocka, a u ovoj tradicionalnoj trci na Bogojavljenje učestvovalo je i 11 pripadnika MUP-a.

- Želim da se zahvalim ovim sjajnim ljudima koji pokazuju kako se brani ono u šta mi kao narod verujemo i što poštuju tradiciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kulturu našeg naroda. Naš narod je kroz istoriju uvek pokazivao jak duh, uvek smo se borili i izborili da nam bude bolje, uprkos tome što nam nije uvek išlo ni najbolje ni baš onako kako smo mi hteli - rekao je Stefanović.

On je nadležnima u opštini Grocka poručio da moraju da rade još brže na rešavanjima pitanja vodovoda i kanalizacije, izgradnji nove fabrike za prečišćavanje vode, novog doma zdravlja i drugim projektima za građane i da pokažu u tom radu hrabrost kakvu su pokazali ljudi koji su plivali za Časni krst.

Stefanović, koji je je danas po četvrti put prisustvao ovom takmičenju u Grockoj, ukazao je da ova trka simbolično pokazuje upravo taj duh našeg naroda.

U takmičenju u Grockoj učestvovala su 52 takmičara, a prvi je do Časnog krsta doplivao sedamnaestogodišnji Dušan Lukić, kojem je Stefanović uručio zlatni krst.

Pobednik nadmetanja darivan je zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković uručio je srebrne krstiće desetogodišnjoj Anastasiji Petrović i Marku Antiću, koji nisu plivali, ali su ušli u vodu.

Bogojavljenska litija je krenula iz porte crkve Svete Trojice ka obali Dunava, a za Časni krst se nadmetalo 45 plivača, među kojima je bila i jedna žena.

Pred samo skakanje plivača u vodu nastupile su Aleksandra Dabić i Ivana Žigon koje su tradicionalnim i emotivnim pesmama učinile da jedan od 15 najvećih Hrišćanskih praznika ostane u dubokom sećanju.

Ovogodišnja manifestacija privukla je preko 4.000 posetilaca koji su pružali neizmernu podršku mladićima i neustrašivoj ženi koji su zaplivali u čast sećanja na Hristovo krštenje u reci Jordan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.