PETKOVIĆ RASKRINKAO VJOSU: Apsurdna izjava Osmani o ispunjenim obavezama iz dijaloga i nemogućnosti formiranja ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2022, 12:33

PETKOVIĆ RASKRINKAO VJOSU: Apsurdna izjava Osmani o ispunjenim obavezama iz dijaloga i nemogućnosti formiranja ZSO

Pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvoljno tumačiti - ističe direktor kancelarije za KiM Petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je kao apsurdnu izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da je Kosovo ispunilo svoje obaveze preuzete sporazumima u okviru dijaloga sa Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Briselu.

- U moru apsurdnih izjava prištinskih političara, prvo mesto zauzima poruka Vjose Osmani, da je takozvano Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i sporazume iz dijaloga, a potom izjava da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu - istakao je Petković u saopštenju za medije.

Po njegovi, rečima, ta izjava, "pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvoljno tumačiti".

- Upravo je Beograd taj koji je ispunio sve svoje obaveze i kredibilan je i strpljiv partner u procesu dijaloga, dok Priština osim ZSO, odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike, odbija saradnju po pitanju rešavanja sudbine nestalih i iznova postavlja nove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog kao proces za rešavanje svih otvorenih pitanja i put ka normalizaciji odnosa - naglasio je Petković.

Ipak, kako je dodao, važno je da je Osmani konačno priznala da je Zajednica srpskih opština u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina.

- Nadam se da je Osmanijeva čula tokom prethodnih dana i posete visokih zvaničnika EU SAD i Velike Britanije regionu da dogovori moraju da se poštuju i da će joj, kada procesuira te informacije, biti jasno da ne može večno bežati od ispunjavanja svojih obaveza - zaključio je Petković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.