PET NAJČUDNIJIH ZANIMANJA SVIH VREMENA: Nekada je biti PERAČ ZADNJICE bila privilegija

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2020, 12:21

PET NAJČUDNIJIH ZANIMANJA SVIH VREMENA: Nekada je biti PERAČ ZADNJICE bila privilegija

Retko koji plućar je dočekao stare dane

Tehnološki napredak je uništio mnoge prosperitetne karijere kao što je "hvatač pacova" iz viktorijanske Engleske ili "organizator orgija" iz drevnog Rima.

Doduše, oba zanimanja i dalje postoje, mada nisu ni blizu popularna kao što su nekada bili. U mnoštvu uvrnutih istorijskih profesija ovo su neki od najčudnijih.

Bez obzira na to koliko mnogo su grešili vaši voljeni, pre same sahrane, nekada ste mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da im garantujete put u raj. Jednostavno pozovete lokalnog "žderača greha".

On dođe i na grudi preminule osobe stavi hleb i pivo. Nakon nekog vremena, kad hleb i pivo upiju sve grehe, žderač bi ponovo došao, pojeo svu hranu sa prsa preminulog i zagarantovao mu put u raj.

Ranije nije bilo alarma pa je neko morao da budi radnike. To je bio posao kucača na vrata i prozore.

Kucači su nosili dugačke šipke, obično napravljene od bambusa, kako bi mogli dohvatiti sva vrata i prozore. Zauzvrat, kucaču je bilo plaćeno nekoliko penija nedeljno za ovaj posao.

Osoba koja je bila zaposlena u radionici alhemičara i koja je imala zadatak da raspaljuje vatru zvala se "plućar".

Pošto su alhemičarske radionice bile prepune opasnih materijala možete zamisliti kako su izgledala pluća kod plućara. Nije ni čudo što se ova profesija završavala ranom penzijom (ili smrću).

U Velikoj Britaniji zločin za krađu leša je bio samo mali prekršaj i bio je sankcionisan jako malim kaznama. To je dovelo do velike industrije krađe leševa, a samim tim i procvata medicine u Evropi.

Kradljivci leševa su često bili oprezni da ne ukradu ništa osim samog tela jer bi to bio već teži prekršaj. Sa donošenjem zakona, ova profesija je i zvanično pokopana.

Perač zadnjice bio je sluga (muškarac) u domaćinstvu engleskog monarha koji je, između ostalih dužnosti, imao zadatak da očisti zadnjicu monarha nakon što ovaj izvrši veliku nuždu.

Položaj je bio posebno cenjen jer je dozvoljavao peraču zadnjice nesmetan pristup kralju i njegovu pažnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.