PENTAGON NEGIRA TRAMPA: Ništa ne ukazuje da je u pitanju napad (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2020, 09:49

PENTAGON NEGIRA TRAMPA: "Ništa ne ukazuje da je u pitanju napad" (FOTO/VIDEO)

Oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije

Ministarstvo odbrane SAD ne vidi znake da je eksplozija u luci u Bejrutu povezana sa napadom, navodi Si-En-En, pozivajući se na tri neimenovana činovnika Pentagona.

Kako je ukazao jedan od izvora televizije, u slučaju da je bilo indicija da se radilo o napadu, američka vojska u regionu bi bila podignuta u stanje povećane borbene gotovosti i dobila pojačanje. Po njegovim rečima, ništa od toga se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije desilo.

Podsetimo, ranije je američki predsednik Donald Tramp izneo tvrdnju da je eksplozija u Bejrutu posledica terorističkog napada i da je uzrok eksplozije bombe.

Prema poslednjim informacijama, najmanje 78 osoba je poginulo, a oko 4.000 povređeno u velikoj eksploziji u utorak u luci u centralnom delu Bejruta. Taj deo grada je razoren, veliki broj zgrada je teško oštećen. Eksplozija se čula i osetila dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja.

#WATCH: Various angles of the deadly #BeirutExplosions, which has killed dozens and injured thousands #Lebanonhttps://t.co/JOMOI4AVaW pic.twitter.com/xE7nZcxPIv

— Arab News (@arabnews) August 4, 2020

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen sa broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

This guy was easily 1.5 to 2 miles away!!!!#BeirutExplosions #بيروت pic.twitter.com/ydpsUbWGje

— Bushra (@BushraHashmi__) August 4, 2020

Do eksplozije je došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana. Međutim, zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema nikakve veze" sa eksplozijom.

Arapski mediji su javili da su povređeni supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njegovih savetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije.

Before and after pictures of the #BeirutExplosions it's heartbreaking to imagine the amount of humanlife that was lost today. #BeirutBlast #explosion #PrayForLebanon #prayforbeirut pic.twitter.com/Qbslsos7Ah

— Sarah Abed (@sarahabed84) August 4, 2020

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici, navodi se u saopštenju.

Who was hiding this kind of deadly explosives here?

Experts will recognize what caused this horror.#BeirutExplosions#BeirutBlast #Beirut pic.twitter.com/prc86TGZqD

— Too Much At Stake 💎 (@Stake18) August 4, 2020

Predsednika Libana Mišel Aun proglasio je trodnevnu žalost, a za danas sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju dvonedeljnog vanrednog stanja u Bejrutu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.