PDP traži da se Zoran Milanović proglasi personom non grata u BiH

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 17:54

PDP traži da se Zoran Milanović proglasi "personom non grata" u BiH

Predsedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) predložilo je da se hrvatski predsednik Zoran Milanović proglasi "personom non grata".

Oni su to predložili Narodnoj skupštini Republike Srpske da Predsedništvu BiH uputi inicijativu.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je novinarima u Banjaluci da je Predsedništvo BiH jedino nadležno za donošenje ovakve odluke.

Prema njegovim rečima, Milanović je svojim izjavama i ponašanjem povredio interese, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čast i dostojanstvo srpskog naroda i Republike Srpske, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Osim toga, PDP od svih institucija, organa i zvaničnika RS, kao njenih predstavnika u institucijama BiH, traži da ne ostvaruju zvanične ili nezvanične susrete sa Milanovićem.

"Ova obaveza se odnosi ne samo na prostor Republike Srpske i BiH, već na bilo kakve direktne kontakte, bilo gde u svetu", kazao je Borenović posle sednice Predsedništva BiH.

Ovakav stav PDP je zauzeo zbog, kako su naveli, „uvredljivog delovanja predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj“.

Borenović je ocenio da se odluka donese zbog konkretnih postupaka Zorana Milanovića, a ne zbog zvanične politike Hrvatske ili odnosa sa hrvatskim narodom.

Od Narodne skupštine RS zatraženo je da usvoji rezoluciju o osudi Milanovićevog, kako su istakli, sramnog odlikovanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.