PAKLENI VIKEND U SRBIJI Sutra se pali CRVENI meteoalarm, u Beogradu u 11 sati izmereno čak 29 stepeni! Evo kada možemo da očekujemo osveženje

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 11:53

PAKLENI VIKEND U SRBIJI Sutra se pali CRVENI meteoalarm, u Beogradu u 11 sati izmereno čak 29 stepeni! Evo kada možemo da očekujemo osveženje

Paklene vrućine za vikend u Srbiji.

Veoma toplo vreme, sa najvišom temperaturom od 33 do 38 stepeni Celzijusovih će se zadržati do ponedeljka, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ipak, to neće potrajati, pa se tako u ponedeljak uveče i tokom noći na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a u utorak i u ostalim krajevima promena vremena očekuje naoblačenje i osveženje.

Vremenska prognoza tada predviđa mestimičnu kišu, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pljuskovima i grmljavinom.

Trenutno je najtoplije u Beogradu i Somboru sa 29 stepeni, a za stepen niža temperatura je u Novom Sadu i Paliću. To je izmereno oko 11 sati!

U nedelju i ponedeljak će biti pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 34 do 38 stepeni, najavio je RHMZ.

Od srede se očekuje promenljivo oblačno i svežije vreme, sa povremenim pljuskovima i grmljavinom.

Narandžasti i crveni meteoalarmi su upaljeni za određene delove Srbije. Tako je danas za celu zemlju upaljen narandžasti meteoalarm koji se odnosi na visoke temperature i da vreme može biti potencijalno opasno.

U nedelju se to menja, pa su tako zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, Jugoistočna Srbija i KiM obojene crvenim meteoalarmom, koji se takođe odnosi na visoke temperature.

Crveni meteoalarm označava da je vreme vrlo opasno.

Hoće li do vremenskih nepogoda doći, koje će biti snage i rasprostiranja će se kvalitetno moći proceniti tek u nedelju uveče.

- Svakako bi osetnije osvežilo u ponedeljak na zapadu, a u utorak i nad ostalim delovima regiona i oko 30. avgusta maksimalne temperature bi mogle da budu od +15 do +25 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka. Noći će od 27. avgusta postati osetno svežije i minimumi će često biti malo ispod +15 stepeni Celzijusa. Mogućnost novog, prolaznog, pogoršanja modeli daju za oko 31. avgust – navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Sredinom sedmice biće svežije i nestabilno uz grmljavinske pljuskove i umeren, severozapadni vetar, dok će maksimalne dnevne temperature biti od +19 do +25 stepeni Celzijusa. Noćni minimumi će biti znatno niži nego ovih dana te se tropske noći, osim uz obalu Jadrana, više ne očekuju.

- Signal da se leto na severnoj polulopti bliži kraju je i početak obrazovanja stratosfernog polarnog vrtloga - napisao je Čubrilo.

On napominje da jak polarni vrtlog najčešće podrazumeva blažu zimu, dok bi zima bila jača da je vrtlog slabijeg intenziteta.

- Jak polarni vrtlog najčešće donosi blaže varijante zime jer "zaključa" hladnoću na polarnim oblastima. Međutim, zima nad Evropom posledica je kombinacija mnogo faktora koji onda daju krajnji signal. Taj splet faktora se naziva telekonekcija - zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.