PAKAO BLISKOG ISTOKA PRETI DA PROGUTA EVROPU: Stručnjaci upozoravaju na sve veći rizik od napada radikalnih islamista

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2023, 14:56

PAKAO BLISKOG ISTOKA PRETI DA PROGUTA EVROPU: Stručnjaci upozoravaju na sve veći rizik od napada radikalnih islamista

Evropske zemlje povećavaju mere nadzora protiv terorizma

Evropski bezbednosni zvaničnici upozoravaju na sve veći rizik od napada radikalizovanih islamista nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze i ističu da najveću pretnju predstavljaju napadači "vukovi samotnjaci" koje je teško pratiti.

Više od 10 obaveštajnih i policijskih zvaničnika u pet evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, reklo je Rojtersu da pojačavaju nadzor islamističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << militanata.

Ovo će dodatno opteretiti resurse koji su već opterećeni suočavanjem sa pretnjama iz Rusije, Kine i Irana, navodi agencija.

Neimenovani britanski bezbednosni zvaničnik rekao je da će rat u Gazi verovatno postati najveće regrutno mesto za islamističke militante od rata u Iraku 2003. godine.

Nemački zvaničnik kaže da su ga kolege iz obaveštajne zajednice obavestile da je pretnja civilima najveća u novijoj istoriji Nemačke, a Johen Kopelke koji vodi najveći nemački policijski sindikat navodi da najveća opasnost preti od "samoradikalizovanih" militanata.

- Samo je pitanje vremena kada će ovi ljudi izvršiti zločine. Ne radi se uvek o tome da oni imaju bombe. Mogu da ulete kolima na skup ili da napadnu nožem - rekao je Kopelke.

U dva napada islamističkih militanata u Francuskoj i Belgiji prošlog meseca ubijene su tri osobe, a ove dve zemlje, zajedno sa Austrijom, Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, podigle su nivoe uzbune od terorističke pretnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.