PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 09:27

"PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE" BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

Ekonomista Aćimović upozorava da BiH čeka zastrašujući scenario ukoliko ne počne sa vakcinacijom

Nakon što je objaveljeno da je Kovaks dgodio prvu malu, i onako zakasnelu, dostavu vakcina za BiH postalo je jasno da će se taj proces kod otegnuti skoro u nedogled, posebno jer BiH ne treba 50 hiljada vakcina nego pet miliona.

Poslovni ljudi već odavno se drže za glavu, a nakon ovih vesti uhvatila ih je prava panika. Šta će biti s ekonomijom, hoće li ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iza graničnih rampi koje su namenjene za "neimunizirane", šta će biti s turističkom sezonom... Samo su neka od pitanja.

Nakon što je Bosna i Hercegovina izgubila od pre par dana mesto na povlaštenoj listi uvoznika u Ameriku, problemi će se sve više pojačavati i s evropskim zemljama, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović.

- Pad izvoza, a posebno pad uvoza repromaterijala važnih za privrednike je znak da će kriza se produbljivati za zemlje koje nisu zaustavile ili stavile pod kontrolu pandemiju. BiH nije imala skoro nikakve strane investicije poslednjih nekoliko godina, a sada su strane investicije postale nivo 'statističke greške'. Bez imunizacije neće doći niko od stranih investitora, nećemo moći izvoziti jer će izvoz biti otežan za zemlje koje će biti crvena zona - neimunizirane - kaže za Aćimović.

Domaći privrednici koji rade za strane kompanije moraće računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje aktivnosti, nagoveštava on.

- Zaposleni u privatnom sektoru, od kog žive svi u javnom, će se i dalje razbolevati što će posebno u zemlji čiji BDP čini 72,8 posto mikro preduzeća do devet zaposlenih dovesti do potpunog kraha. Granice će se zatvoriti, sve će poskupiti - predviđa Aćimović.

On kaže kako je upozoravao na ovo sve mesecima pre nego se desilo, a posebno apelovao da se podeli nafta iz rezervi i da se kupe maksimalne količine u momentu kada je cena nafte bila 0,00 dolara (20.4.2020. godine) - sada je 60 dolara.

- BiH je tada dobila kredite i mogla je tim novcima i napraviti ogromne rezerve nafte i kupiti vakcine, a ne podeliti pare kroz 'naduvane tendere', kupovine službenih automobila, tepiha, slika pripadnicima povlaštene političke grupa. Situacija se može spasiti samo hitnim uvođenjem reda u pravosuđe, hapšenjem velikog broja kriminaliziranih i korumpiranih političara, preuzimanjem vlasti od strane ekspertskih timova i brzim reakcijama u zdravstvu na državnom nivou - zaključio je on.

Nakon prolongiranja dostave od Kovaksa, a sve zbog stavova kompanije Fajzer, vlast u BiH krenula je u verbalni rat s ovom kompanijom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.