Oživljeno sedište Pravoslavne crkve u Mostaru

Izvor: Southeast European Times, 26.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživljeno sedište Pravoslavne crkve u Mostaru

Posle 18. godina Mostar je ponovo postao sedište Eparhije zahumsko-hercegovačke.

26/01/2011

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 26.1.2011.

Posle skoro dve decenije Mostar je opet sedište Eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve. Sedište je bilo privremeno izmešteno u Trebinje na početku sukoba 1992-1995.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije najavio je povratak ranije ovog meseca.

Oživljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sedišta eparhije je, prema Grigorijevim rečima, „značajan trenutak za Srpsku pravoslavnu crkvu“. On je pozvao sve raseljene Srbe da se vrate u grad i obnove svoje kuće.

Do pre dve decenije dolina reke Neretve bila je dom i Srba i Bošnjaka. Prema rezultatima popisa iz 1991. godine, tamo je živelo oko 24.000 Srba. Danas ih je oko 5.000.

„Postoji preko 100 registrovanih zahteva za obnovu kuća, a samo oko deset godišnje dobije neophodna sredstva. Često postoji problem sa raspodelom sredstava i sa prioritetima. Mnogo je onih koji su nezadovoljni, ali čak i oni koji su se već vratili imaju problema sa dobijanjem stalnih poslova“, izjavio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Pa ipak, Srbi doživljavaju veće prisustvo Pravoslavne crkve kao ohrabrujući znak.

„Kada sam došao u Mostar bio sam blago šokiran divotom ove različitosti, gde mogu da se čuju crkvena zvona i ezan (poziv na muslimansku molitvu) sa minareta“, rekao je Grigorije, koji je postao vladika Eparhije zahumsko-hercegovačke 1999. godine.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je povratak vladike važan ne samo za crkvu, nego za miroljubivu koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u tom multikulturnom gradu. Međutim, pre vraćanja sedišta bile su potrebne velike pripreme.

One su „počele obnovom manastira Žitomislić i povratkom pravoslavnih sveštenika u dolinu Neretve. Ovaj povratak pre svega znači uspostavljanje prekinutog kontinuiteta“, rekao je Grigorije.

Pored toga, u martu 2010. godine počela je obnova Saborne crkve Svete Trojice, koja je u toku. Crkva je bila uništena u sukobu. Njenu obnovu finansira sama eparhija i Srpska pravoslavna crkva.

Originalna Saborna crkva Svete Trojice građena je u periodu 1862-1873. Sredstva za njenu izgradnju poklonili su Srbi iz Mostara i okolnih područja.

Od 19. veka Mostar je bio sedište Hercegovačke mitropolije Srpske pravoslavne crkve, a sedišta njenih episkopa nalazila su se u glavnim centrima ili gradovima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.