Ovo je jedna gadna priča

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 14:24

"Ovo je jedna gadna priča"

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač smatra da napad Palestine na Izrael nije intifada i da je ovo za Izrael došlo kao iznenađenje.

Prema njegovim rečima, napad je zatekao bezbednosne službe, za koje je ovo sada nezgodna situacija. “Izraelci veruju da iza ovoga stoji Hamas, ali logistički i Iran. Je li to tako, ne znam. Ratno stanje je bilo neophodno da se proglasi zbog američke pomoći”, objasnio je on.

“Velike zalihe američke vojske nalazile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se u Izraelu i to je upotrijebljeno za rat u Ukrajini i zato je Izrael ostao bez municije. I sada će stići američka pomoć i krenuće se u akciju na Gazu. Ovo je jedna gadna priča jer pokazuje da je Zapad ranjiv i mi smo živeli u uverenju da je Izrael siguran”, dodao je Kovač.

Napominje da ovo nije prvi napad na Izrael i da oni imaju s tim iskustvo i svi su spremni na mobilizaciju te da zato nije uporedivo sa 11. aeptembrom kada je Amerika prvi puta bila napadnuta na svojoj teritoriji.

“Rusija očigledno nije bila povezana s ovim napadom, ali situacija je složena. Gde se nalazi politička kancelarijaHamasa? Nalazi se u Kataru koji je američki saveznik i država koja je normalizovala odnose s drugim državama pod pritiskom SAD-a. Oni isporučuju gas Zapadu”, naveo je još Kovač.

Kaže i da je rano govoriti o motivima Hamasa, a da je jedan mogući motiv da se prekine normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

“Uz rat u Ukrajini imamo i ovaj konflikt i šta da za koji mesec i Kina odluči da krene u akciju preuzimanja Tajvana. Postavlja se pitanje ima li Zapad snage za borbu na tri fronta. Treba promeniti način političkog funkcionisanja Zapada. Ovaj odnos gde je Evropa patuljak i zavisi od SAD-u neće dugo opstati. Evropa treba biti bačena u vatru, da sama puno više investira, a Amerika radi ostatak posla u svetu jer ovaj način je za Zapad dugoročno opasan”, rekao je Kovač.

Upozorava da će se možda aktivirati i Hezbolah i tući Izrael sa severa. “Onda će doći do radikalizacije i eskalacije. Mi u Evropi tu nemamo nikakvu ulogu ni uticaj. Amerikanci moraju sada ispraviti svoju grešku i zato je Izrael proglasio ratno stanje”, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.