Ovo je akt aneksije? Novi opasan sukob samo što nije; Uzima se dve trećine države

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 13:33

"Ovo je akt aneksije"? Novi opasan sukob samo što nije; Uzima se dve trećine države

Na pomolu još jedan sukob. Venecuela namerava da 3. decembra održi referendum kojim želi da sebi pripoji teritoriju Gvajane.

Reč je regionu Esakibo, koji se smatra spornim već decenijama, ali koji venecuelanski predsednik Nikolas Maduro pošto-poto želi da upiše kao svoju teritoriju.

Pojedini mediji su preneli čak i da je započela specijalna opereacija za aneksiju tog regiona, ali vest nije zvanično potvrđena.

Agencija AFP je prenela da je Maduro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uložio sve napore koristeći patriotsku retoriku da pokuša da pozove birače na birališta da odgovore na pet pitanja o teritoriji, uključujući i to da li sadašnjim i budućim stanovnicima ove oblasti treba dodeliti državljanstvo Venecuele.

Gvajana, s druge strane, smatra da je referendum "akt aneksije" i već je zatražila od Međunarodnog suda pravde 14. novembra da obustavi glasanje. Sud, međutim, nije doneo odluku, ali čak i ako i presudi protiv Venecuele, Madurova vlada namerava da održi izbore u nedelju.

Zvaničnih informacija o sukobima nema. Mediji prenose da bi u slučaju vojne intervencije Gvajani podršku mogli da pruže Brazil, SAD i Velika Britanija.

Brazilska vojska je već pokrenula mobilizaciju zbog potencijalne invazije Venecuele na Gvajanu preko njihove teritorije. Vesti o mobilizaciji se brzo šire, što može uticati na ceo region Južne Amerike. I društvene mreže prepune se snimaka i fotografija kojima se narod poziva da glasa na referendumu.

Esakibo je područje od oko 159.500 kvadratnih kilometara i čini dve trećine Gvajane.

Venecuela je uvek smatrala Esakibo svojom teritorijom jer je region bio u njenim granicama tokom španskog kolonijalnog perioda, i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri iscrtali 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.

Posvećenost Venecuele tome da nastavi da ispostavlja teritorijalne zahteve Gvajani variralo je tokom godina, a prethodni put je poraslo 2015. godine kada je Ekon mobajl objavio da je pronašao naftu u komercijalnim količinama kod obale reke Esakibo.

Ovo najnovije poglavlje spora Venecuele i Gvajane, međutim, naljutilo je lokalno stanovništvo pomenutog regiona jer im vlada Gvajane, dakle države u kojoj žive, ništa nije govorila o pomenutom referendumu, a ispostavilo se da nisu mnogo znali ni o pronalasku nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.