Ovo je 7 najvećih zabluda o maslinovom ulju

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2016, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je 7 najvećih zabluda o maslinovom ulju

Pročitajte da li hrana sme da se dinsta na maslinovom ulju, gde ga treba čuvati, da li je kalorično..

Želite da budete sigurni da maslinovo ulje koristite na pravi način? Predstavljamo 7 najčešćih zabluda koje bi svi trebalo da znaju.

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Međutim, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vredi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Ako želite da biti sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije, to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora da bude od tamnog stakla, jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Limena ambalaža je takođe delotvorna.

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

Još jedna netačna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati sveže namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranljivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.

Iako će se ljubitelji ulja sa time da se slože, ali treba da znae kako je čisto, sveže maslinovo ulje vrlo jakog ukusa. Krasi ga gorak ukus koji lagano "pali" jezik, što možda neće odgovarati svima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.