Ove poslove niko neće da radi u Srbiji, a odlično su plaćeni

Izvor: Press, 04.Avg.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove poslove niko neće da radi u Srbiji, a odlično su plaćeni

Na konkurs za lekara koji je prošlog novembra raspisao Okružni zatvor u Subotici nije se prijavio niko uprkos činjenici da u Srbiji na posao čeka 2.500 lekara, od čega je sedam na birou u Subotici. Ministar pravde Nikola Selaković koji je javnost upoznao sa ovom činjenicom ocenio je da taj primer svedoči o tome „koliko smo kao narod izbirljivi i razmaženi":
– Pokazalo se da nisu zainteresovani da rad, čak ni u Subotici, gradu sa više od 100.000 stanovnika, koja je administrativni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << privredni i kulturni centar i u koju su u poslednje vreme došli mnogi domaći i strani investitori. To možda svedoči koliko smo mi kao narod izbirljivi i koliko smo u stanju da sedimo kod kuće, da ne radimo ništa i robujemo starim navikama, umesto da odemo i po 100 km od kuće gde bismo dobili posao – rekao je Selaković podsećajući da su „generacije naših roditelja odlazile i po 500 kilometara od svojih domova radi posla i tamo zasnivale novi život".
 Iz Okružnog zatvora u Subotici poručuju da je pomenuto radno mesto dugo upražnjeno iako su uslovi za rad dobri:
– U zatvoru trenutno imamo 161 zatvorenika, plata bi bila 52.000 dinara ali od novembra, kada smo otvorili konkurs, nijedan lekar se nije prijavio – rekli su iz zatvora.

 
Ovaj slučaj nije jedinstven. U Srbiji se raspisuje mnogo konkursa na koje se niko ne javlja. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da ima mnogo zanimanja koje nezaposleni uporno izbegavaju. Pre svega, radi se o poslovima u poljoprivredi, terenskom i fizičkom radu:
– Takođe, Srbi nisu zainteresovani ni za građevinske poslove, rudarstvo i ostale teže fizičke poslove, bez obzira na visinu zarad, na primer posao zavarivača – kažu iz NZS za „Naše novine".
Niko neće da muze za 600 evra!
Na lokalnim radio - stanicama na severu Banata  u Potisju emituju se nedeljama oglasi desetak stočara - farmera, vlasnika mini-farmi ovaca, koza i krava, koji traže radnike i nude platu od 600 evra mesečno, penzijsko i socijalno osiguranje, stan i hranu. Oglasi se vrte, ali kad potencijalni radnici čuju da se radi na salašu, uprkos električnoj muži, svi odustaju, pišu „Naše Novine".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.