Ova ptica se nalazi na ZASTAVI SRBIJE: Spada u ugrožene vrste, ali jedna stvar uliva nadu da će se to promeniti

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 14:55

Ova ptica se nalazi na ZASTAVI SRBIJE: Spada u ugrožene vrste, ali jedna stvar uliva nadu da će se to promeniti

Raznovrsnost živog sveta označava stepen zdravlja okoline.

Orlovima krstašima Eržiki i Bori, koji su poslednje tri godine bili jedini par ove vrste na severu Banata, pridružile su se još dve porodice. Gubitak staništa, ubijanje i trovanje sveli su krstaše na prag izumiranja u Srbiji, pa je povratak ptica na ova staništa od izuzetne važnosti za njihov opstanak. Orao krstaš je simbol koji se nalazi na zastavi Srbije.

U udruženju smatraju da je reč o mladim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << parovima koji bi trebalo ove godine da prvi put dobiju potomstvo. Iako su im sagrađene platforme, smestili su se u svoje prirodno okruženje, na visoka stabla. Lokacija je tajna, jer njihovi čuvari žele da im obezbede mir. Što se tiče hrane biće je dovoljno.

- Plena ima u velikom broju ove godine. Ono što je omiljena hrana orlova krstaša su tekunice. Ovih godina ih na okolnim pašnjacima, gde su se ptice nagnezdile, ima u velikom broju. Nastavljamo sa postavljanjem platformi i na drugim projektnim područjima, kao što su recimo Deliblatska peščara i Fruška gora gde pouzdano znamo da su se krstaši gnezdili u prošlosti - napominje Mirjana Rankov, Udruženje za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

zato su se svi ljubitelji prirode obradovali dolasku novih krstaša u Severni Banat.

- Što je raznovrsnije, što je veći biodiverzitet, veći broj vrsta prisutan na određenoj teritoriji, to je ta teritorija zdravija - ističe Atila Agošton, veterinar.

- Ptice se često spominju kao indikatori stanja životne sredine, pošto  brzo  reaguju na sve promene. I na pozitivne i na negativne. Ovi krstaši označavaju da je stanište dobro - dodaje on.

Orlovi krstaši mogu živeti u brojnim staništima u Vojvodini, ali je problem što za njih nema starih, visokih stabala, dovoljno čvrstih da nose teško gnezdo. Pašnjaci gde love se preoravaju, a stručnjake zabrinjava sve češća nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava kojima se ptice i druge životinje truju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.