Otvoreno pismo Snežane Divac: Nisam ubica, zahtevam da autori teksta budu najstrože kažnjeni

Izvor: Press, 15.Avg.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo Snežane Divac: Nisam ubica, zahtevam da autori teksta budu najstrože kažnjeni

U otvorenom pismu Snežana Divac izražava najdublje saučešće porodici Luke Jovanovića i kaže da ne sme ni da zamisli njihov bol i tugu, prenosi Fonet.
"Utoliko više, tekst u Tabloidu da sam ja ubica nije samo udar na mene i moju porodicu, već i na porodicu pokojnog Luke", naglasila je Snežana Divac.

Prema njenoj oceni, taj tekst je udar i na sve one koji su bili i koji će biti javno optuženi lažnim informacijama, kao i na sve građane koji svoje mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << grade na osnovu neistinitih podataka plasiranih u medijima.

"Ja sam vlasnik običnog 'minija', sa američkim tablicama i ta činjenica je lako proverljiva", ističe Snežana Divac.
Policija je po službenoj dužnosti obavila proveru mog automobila, dodala je Snežana Divac i zahtevala od policije i relevantnih institucija, da sa istom revnošću ispitaju ko stoji iza javno objavljenih neistina da je ona ubica koji se krije.
Takođe, zahtevam da autori ovog kriminalnog teksta budu najstrože kažnjeni, navodi na kraju otvorenog pisma Snežana Divac.
UNS i NUNS: Ničim potkrepljene spekulacije
Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje postupak lista Tabloid koji na svom internet izdanju, bez navođenja izvora ili dokaza, objavljuje ničim potkrepljene spekulacije o identitetu vozača "mini-moris kantrimena", koji je usmrtio Luku Jovanovića.
Tabloid piše i o navodnoj nameri policije da za dva dana lažno optuži nekog drugog za to ubistvo.
U saopštenju UNS-a ukazuje se da je redakcija postupila suprotno osnovnim novinarskim pravilima i kada je tobožnju vest objavila bez jasnog navođenja autora.
Objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina je kršenje Kodeksa novinara Srbije i nespojivo je sa novinarstvom, upozorava UNS.
Javnost ima pravo da zna da je Tabloid list koji serijski krši sve profesionalne standarde i etičke norme novinarskog posla, zaključuje UNS.
Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da je "Tabloid" objavljivanjem, bez ikakvih dokaza i izvora, "opasne spekulacije o identitetu vozača koji je automobilom usmrtio Luku Jovanovića", najgrublje prekršio osnovne profesionalne i etičke standarde novinarstva, kao i mnogo puta do sada.
Ništa manje šokantna je i, takođe, ničim potkrepljena spekulacija Tabloida o tome da policija, uz znanje predstavnika najviše izvršne vlasti, priprema lažnu optužnicu kako bi se zataškao identitet pravog krivca, ističe se u saopštenju NUNS-a, koji izražava zaprepašćenje postupkom Tabloida.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.