Otvorena izložba povodom 50 godina Muzeja u Banja Luci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2021, 17:48

Otvorena izložba povodom 50 godina Muzeja u Banja Luci

Povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci  otvorio je  izložbu pod nazivom "Od Galerije do Muzeja", koja će trajati do 5. maja.

Multimedijalna postavka je dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija dela iz muzejske kolekcije.

Izložba je osmišljena sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se obuhvati istorijat i delovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, što se predstavlja putem nekoliko tematskih celina.

Ovo je prvi u nizu događaja kojim će Muzej savremene umjetnosti obeležiti veliki zlatni jubilej, 50. rođendan, a među njima se ističe i proslava 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske železničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Izložba je nastala kao rezultat višemesečnog obimnog rada na digitalizaciji muzejske dokumentacije i zajednički je projekat svih odeljenja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Priča o samoj instituciji započinje retkom fotografskom građom vezanom za "Akciju solidarnosti" likovnih umetnika bivše Jugoslavije i celog sveta, pokrenutu nakon velikog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969, što je prethodilo osnivanju Umetničke galerije 1971. godine.

Posebna pažnja Muzeja posvećena je predstavljanju Jesenjeg salona - likovne manifestacije bijenalnog karaktera, izuzetno značajne i zapažene na bivšem jugoslovenskom prostoru, koju su organizovali Umjetnička galerija i Dom kulture u Banja Luci od 1962. do 1992. godine.

Najvažniji dosadašnji projekat Muzeja je organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine, kao i selekcija strane zbirke Muzeja u okviru izložbe "Punktumi" 2018. povodom obeležavanja "Evropske godine kulturne baštine".

Aktivna međunarodna saradnja Muzeja poslednjih sezona sa važnim institucijama iz oblasti kulture i umjetnosti, predstavljena je kroz izložbe: "Nova religija" britanskog umetnika Dejmijena Hersta, "Taština malih razlika" takođe autora iz Engleske Grejsona Perija, "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", u saradnji sa British Council-om i "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture" u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.