Otvoren konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 11:48

Otvoren konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije otvorio je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu povodom obeležavanja 101. godišnjice svoje delatnosti, a koji će biti otvoren do 25. oktobra, saopšteno je iz ove institucije.

Ovo takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a čine ga četiri kategorije: kategorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica za registrovan industrijski dizajn, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak.

Dodela nagrada biće upriličena 15. novembra, na proslavi dana Zavoda.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji - njeni počeci datiraju od 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Danas ova konvencija (kojom administrira WIPO), okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine, a to se dogodilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine.

Ovom uredbom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.