Otvoren Festival nauke u Novom Sadu

Izvor: Studio B, 10.Maj.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival nauke u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je otvoren šesti Festival nauke koji okuplja 520 učesnika iz 35 različitih naučnih oblasti.

Festival, koji se danas i sutra održava na centralnom platou kampusa Novosadskog univerziteta, svečano su otvorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, a otvaranju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić i rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

Verbić je kazao da je neophodno da se o nauci priča pet dana u nedelji da bi se nauka unapredila, a sada je kod nas slučaj, kako je rekao, da se pet dana u nedelji govori o prosveti, a samo jedan dan o nauci.

"Cilj festivala, koji se danas i sutra održava na centralnom platou kampusa Novosadskog univerziteta, je da prikaže nauku na razumljiv, opipljiv i zanimljiv način, da razbije predrasude o nauci i edukuje posetioce o različitim granama nauke i primeni naučnih rezultata u razvoju društva, kao i u svakodnevnom životu", rekao je Petrović.

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković rekao je da se ovogodišnji Festival nauke održava pod sloganom "Super heroji nauke" jer su, kako je kazao, mladi naučni radnici zaista istinski superheroji.

"Drago mi je što Univerzitet u Novom Sadu ima priliku da ponudi svoje prostore i znanje u promociji nauke kako bi nauka bila predstavljena na pravi način", rekao je Vesković.

Program ovogodišnjeg Festivala, koji okuplja 520 učesnika, obuhvata preko 80 radionica, 8 naučno-popularnih predavanja, interaktivne eksperimente, testove i diskusije iz 35 različitih naučnih oblasti - od astronomije, fizike, biologije i hemije, preko robotike, mašinstva i prehrambene tehnologije, do prava, ekonomije i psihologije.

Posetioci između ostalog imaju priliku da vide humanoidnog robota "Marko" sa kojim mogu razgovarati, a čiji su autori naučni radnici sa fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zatim simulaciju istrage i uviđaja na mestu ubistva, u izvođenju studenata Pravnog fakulteta, prikaz porođaja koji su organizovali studenti medicine, pa takmičenje robota "Eurobot" na temu praistorije, pod rukovodstvom mehatroničara, elektroničara i programera, i brojne druge projekte i naučna dostignuća.

U realizaciji Festivala nauke učestvuju svi fakulteti i instituti u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, kao i Insitut za ratarstvo i povrtarstvo, Astronomsko društvo Novi Sad, Mensa Novi Sad i mnoge druge naučne i stručne organizacije. Specijalni gosti ove godine su studenti sa Univerziteta "Prince of Songkla" iz Tajlanda, koji su pripremili radionicu na temu mobilnih aplikacija.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.