Otvaranje Regionalnog stručnog simpozijuma Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 10:25

Otvaranje Regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana"

Danas je uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovao prvi stručni simpozijum o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu

Cilj je da se pomogne Srbiji i zemljama regiona da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti, kako bi se smanjila potrošnja energije, troškovi snabdevanja energijom i emisije gasova sa efektom staklene bašte i zaštite životne sredine i zravlja građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Na konferenciji su o ovome govorili Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Ovom prilikom Vesić je u svom izlaganju objasnio daljnje planove Srbije po pitanju napretka energetske efikasnosti.

On smatra da treba posvetiti mnogo više pažnje energetskoj efikasnosti i da je plan da se uvedu energetski pasoši, što će u narednih 10 godina svaka zgrada morati da ima.

- Ni jedna stambena jedinica neće moći da bude prodata bez energetskog pasoša, smatram da je vrlo važno da građanima koji kupuju stanove ponudimo jasnu sliku o tome šta kupuju i to će se odnositi i na cenu stanova, odnosno izdvojiće stanove koji su građeni da budu energetski efikasni - rekao je Vesić

On ističe da bi građanima to trebalo da bude vrlo bitno prilikom kupovine, jer će uvođenjem energetskih pasoša građani imati jasnu sliku o troškovima kada budu kupljen stan i koristili. 

Stare stambene jedinice će dobiti nekoliko rokova u kojima će i oni dobiti energetske pasoše, nove zgrade koje budu izgrađene nakon izmena i dopuna Zakona neće moći da prodaju ni jedan stan u koliko nema energetski pasoš.

Takođe je istako da će država propisati 3 roka, a prvi rok je od 3 godine odnosi se na vlasnike zgrada u javnoj nameni , što znači da je država samu sebe obavezala da utvrdi kategoriju energetske efikasnosti i da ima energetske pasoše, što se odnosi na sve zgrade koje su u vlasništvu države i preduzeća kojima je država vlasnik.

Što se tiče poslovnih zgrada, bilo privatnih ili državnih, imaće rok 5 godina da pribave sertifikate i rok od 10 godina je za vlasnike privatnih stambenih zgrada, s' tim da će to za njih pribavljati lokalna samouprava. Plan je da za 10 godina ne postoji ni jedna zgrada bez enegetskog pasoša.

Obaveza investitora će ubuduće biti da pre dobijanja upotrebne dozvole regulišu pitanje otpada sa građevinskog zemljišta kako bi se izbeglo stvaranje više deponija. Vesić napominje da to nažalost neće u potpunosti rešiti problem deponija, ali će svakako vidno smanjiti taj problem.

Takođe će biti uvedene i elektronske knjige gde će moći da se prati svaka gradnja. Rok koji određen je do 2026. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dugi dan Regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana"

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023

Drugog dana Simpozijuma će se razgovarati o tome kako najefikasnije možemo da dostignemo skoro nultu potrošnju energije u zgradama, kao i o tome koliko je važno da uvodimo digitalna rešenja i da menjamo navike za smanjenje potrošnje energije. ..Danas se održava drugi dan Regionalnog stručnog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.