Izvor: Blic, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrov u plastičnim igračkama za bebe

Otrov u plastičnim igračkama za bebe

Evropska unija konačno je zabranila prodaju dečjih igračaka od plastike koje sadrže opasne ftalate, materije koje se PVC-u dodaju da bi omekšao, a izazivaju neplodnost i oštećenja bubrega i jetre. Kod nas je teško razabrati i da li igračke koje pri uvozu prolaze redovnu sanitarnu kontrolu sadrže ove opasne materije, a sasvim je sigurno da mnogo, pre svega jeftinih igračaka u zemlju ulazi bez ikakve kontrole.

Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unija je još 1999. godine donela privremenu meru kojom su zabranjeni ftalati u dečjim igračkama. Prekjučerašnjom odlukom ministara EU, tržište zajednice konačno je zatvoreno za igračke s opasnim supstancama, koje se uglavnom proizvode u Aziji.

Evropska unija pod poseban nadzor stavila je šest vrsta ftalata. Od toga će tri vrste te hemikalije biti zabranjene u svim dečjim igračkama, a ostale tri u igračkama namenjenim deci starosti do tri godine. Očekuje se da će odluka u roku od godinu dana, posle procedure u Evropskom parlamentu, postati i zakon.

Sve igračke koje se uvoze u SCG idu na preglede za predmete od opšte upotrebe, kaže za 'Blic' dr Slobodan Tošović, direktor Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, ustanove koja radi ove analize.

- Igračke se prvo stavljaju u rastvor baze koja imitira pljuvačku i blagog rastvora kiseline. Onda se prati šta se dešava, odnosno koje supstance se oslobađaju iz predmeta. Ako je više toksičnih materija nego što je dozvoljeno onda se uvoz i upotreba takvih igračaka zabranjuje - objašnjava proceduru dr Tošović.

Kako smo saznali od uvoznika igračaka u SCG, veliki svetski proizvođači igračaka imaju sopstvene istraživačke centre, gde se, pre same izrade, rade analize materijala od kojih će se kasnije praviti igračke. Zbog toga se njima ne može desiti da im igračke sadrže toksične ili neke druge štetne materije. Što se tiče igračaka iz Kine, uvoznici sa kojima smo kontaktirali misle da ove igračke ne prolaze kontrolu pri samoj proizvodnji, tako da sve ostaje na sanitarnoj kontroli koju treba da radi svaka država uvoznik.

- Do sada nam se niko od potrošača nije žalio zbog supstanci koje ulaze u sastav igračaka. Nemamo informaciju šta je to ftalat. Sanitarna inspekcija ima u planu za ovu godinu da proveri sastav igračaka koje se prodaju na našem tržištu - kaže Petar Bogosavljavić, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Beograda. Ekipa 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.