Otpušten potpukovnik Vindman, svedok u istrazi protiv Trampa

Izvor: VOA, 08.Feb.2020, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušten potpukovnik Vindman, svedok u istrazi protiv Trampa

Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Saveta za nacionalnu bezbednost, jedan od ključnih svedoka u istrazi predsednika Trampa koja je vođena u Predstavničkom domu, otpušten je u petak. Vindmana je obezbeđenje ispraitlo iz Bele kuće a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svedočenja.   "Nema sumnje, ni za jednog Amerikanca, zašto je ovaj čovek ostao bez posla i zašto ova zemlja sada ima jednog manje vojnika koji služi u Beloj kući", saopštio je Presman, i dodao da je "potpukovnik Vindman otpušten zato što je rekao istinu".   Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana koji je takođe radio u Beloj kući.  Vindman, koji je u julu lično slušao telefonski razgovor predsednika Trampa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, svedočio je u novembru da je Tramp uputio nedolični zahtev Zelenskom. Sporni razgovor bio je u centru istrage protiv republikanskog predsednika. Vindman je demokratskom odboru rekao da nije mogao da "veruje sopstvenim ušima." Tramp je tražio od Zelenskog da pokrene istrage njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i osporene teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016. Ipak, u istom svedočenju, rekao je da ga ne brine da će trpeti posledice zato što svedoči. "Biću u redu, zato što sam rekao istinu."  Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost odbio je da komentariše otpuštanje Vindmana. Jedan izvor Rojtersa naveo je da će potpukovnik biti premešten u Sekretarijat za odbranu. Njegov posao u Beloj kući trebalo je da istekne u julu. Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je u petak da Pentagon štiti sve svoje pripadnike od odmazde. 

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otpušten važan svedok u istrazi protiv Trampa

Izvor: B92, 08.Feb.2020

Vašington -- Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Saveta za nacionalnu bezbednost, otpušten je u petak...Vindman je jedan od ključnih svedoka u istrazi predsednika Donalda Trampa koja je vođena u Predstavničkom domu...Njega je obezbeđenje ispratilo iz Bele kuće, a njegov advokat Dejvid Presman saopštio...

Nastavak na B92...

TRAMPOVA OSVETA "Izbačen jer je govorio istinu": Otpušteni KLJUČNI SVEDOCI u istrazi protiv Trampa

Izvor: Blic, 08.Feb.2020

Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Saveta za nacionalnu bezbednost i Gordon Sonlend, američki ambasador pri Evropskoj uniji, koji su bili među ključnim svedocima u istrazi za opoziv predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu, otpušteni su u petak.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.