Otpad umesto registracije

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpad umesto registracije

Otpad ili reciklaža čeka više od 50.000 vozila koja neće biti moguće registrovati, zbog novog pravilnika koji propisuje da automobili stari petnaest i više godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled.

Novi Pravilnik o tehničkom pregledu motornih vozila propisuje da automobili stari petnest i više godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled, a njegovo usvajanje se očekuje krajem januara. Prema nekim računicama, više od 50.000 vozila neće moći da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se registruje.

Trebalo bi da se Pravilnikom eliminišu nebezbedna vozila sa puteva, pošto je, prema statistici AMSS-a, u godišnjim akcijama samo polovina bila ispravna.

Pravilnik o tehničkim pregledima predviđa nove savremene metode kontrole izduvnih gasova, kočionog sistema i kontole svih važnih sklopova na automobilu, a počeće da se primenjuje od kraja januara.

Ceo sistem biće zasnovan na video-nadzoru, dok će u MUP-u kamerama moći da prate tehnički pregled, pa tako neće biti mogućnosti podmetanja.

Branko Pejović, iz MUP-a tvrdi da će najviše problema biti sa izduvnim gasovima, jer su sa mnogih vozila u vreme sankcija skinuti katalizatori ili ugrađen plin, pa ona više ne odgovaraju standardima.

Pejović dodaje da probleme pravi i gorivo koje ne zadovoljava nijedan evropski standard.

Spasoje Manojlović iz firme "Desetka plus", koja vrši tehničke preglede, smatra da skoro 50.000 automobila neće moći da se registruje po novim, pooštrenim kriterijumima.

"Prema novom pravilniku, da bi se za vožnju osposobio auto star petnest i više godina, za tehnički pregled moraće da se izdvoji velika suma novca, koja nekada premašuje cenu automobila", objašnjava Manojlović.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić navodi da je prema statistici u Srbiji prosečna starost vozila oko četrnest, a procenjuje se da je više od 50 odsto, ili oko pola miliona vozila, starije od 15 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

50.000 vozila van stroja u Srbiji

Izvor: MojAuto, 12.Jan.2011

Novi pravilnik o tehničkom pregledu motornih vozila donosi odredbu po kojoj automobili stariji petnaest i više godina, koji čine preko 50% voznog parka u Srbiji, moraju dva puta godišnje na tehnički pregled. Kada krajem ovog meseca bude stupio na snagu, doneće nevolje onima koji zbog materijalne...

Nastavak na MojAuto...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.