Otkriveno: Evropska velesila se sprema za veliki rat; Vojnici spavaju 4 sata, mine razbacane...

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 20:20

Otkriveno: Evropska velesila se sprema za veliki rat; Vojnici spavaju 4 sata, mine razbacane...

Francuske vojne snage spremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji može da se meri sa njihovom vojnom snagom.

To je značajna promena za vojsku koja je provela decenije boreći se protiv pobunjenika u zemljama kao što su Mali i Avganistan.

Pukovnik Aksel Denis, šef Centra za borbenu obuku (CENTAC) u Maji-le-Kampu, u istočnoj Francuskoj, rekao je da sukob u Ukrajini, koji sada traje već treću godinu, vraća potpuni rat na evropski kontinent.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tokom posete kampu, on je za Politiko rekao da je svet otkrio svoju pravu prirodu – nestabilan je, opasan i nije svako svakome prijatelj.

On je istakao da se pripremaju za kulturu pripravnosti i spremnosti za brze promene. Denis je naglasio da je CENTAC jedino mesto u Francuskoj gde možete iskusiti šta rat znači.

U CENTAC-u su uslovi za obuku vojnika vrlo slični realnom ratištu. Zvuk, toplota i svetlost artiljerijske vatre se reprodukuju, a lažne mine su razbacane po logoru, dok se radio-komunikacija može prekinuti bez upozorenja. Ovaj kamp, sa površinom od 120 kvadratnih kilometara, jedinstven je u Francuskoj. Pokriva područje veće od Pariza. To je jedino mesto gde različite jedinice francuske vojske – pešadija, oklopna artiljerija i inženjeri – koje su obično rasute širom zemlje, mogu zajedno da treniraju. To je ujedno i jedino mesto gde dvadesetak tenkova "leklerk" učestvuje u akciji tokom cele godine.

Oficiri ne navode imena potencijalnih neprijatelja, ali je obuka usmerena na pripremu vojnika za borbu protiv neprijatelja poput Rusije. General Pjer Šil, šef vojske, rekao je u januaru da se Francuska, posle decenija vojnih operacija u Africi, sve više fokusira na istočni rub Evrope i da njene oružane snage moraju biti kredibilne.

Francuska vojska planira da bude u stanju da rasporedi diviziju od oko 25.000 vojnika u roku od 30 dana do 2027. godine.

"Iako nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, mi smo deo koalicije, a sa tim dolaze i određene obaveze. Pojam kredibiliteta u kolektivnoj odbrani, posebno kao deo snaga u NATO, jeste ključan", naglasio je novinarima general Šil.

U scenariju prilagođenom francuskim pripravnicima njihov zadatak je da uspore svoje protivnike, a igraju iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. To nije nimalo lak zadatak. Glavna lekcija koju su oficiri CENTAC-a naučili iz situacije u Ukrajini je izbegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim žrtvama i ne uspevaju da oteraju neprijatelja. Umesto toga, ključno je da pešadija, oklop, inženjeri i artiljerija, integrisani sa novom tehnologijom kao što su bespilotne letelice koje šalju informacije nazad vojnicima i obezbeđuju snagu na bojnom polju, rade zajedno na koordinisan način.

"Pouke rata u Ukrajini potvrdile su važnost kombinovanog borbenog dejstva. To je jedini način borbe", rekao je pukovnik Vinsent, šef kancelarije za koordinaciju i upravljanje logorom, čije prezime nije saopšteno iz bezbednosnih razloga.

Kako se obuka nastavlja, raspoloženje u sedištu CENTAC-a je sve mračnije.

Oficiri saopštavaju da je neprijatelj uspeo da uništi oklopna vozila, što znači da polaznici moraju da se bore sa manje opreme. Završna vežba traje 96 sati. Vojnici spavaju u proseku četiri sata noću, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili se suočiti sa (lažnim) eksplozijama.

"Ako njihova reakcija bude neprimerena, sledi kazna", rekao je pukovnik Aksel Denis.

"To je fizički obračun, ali pre svega, radi se o želji da traje, da se bori, da se dominira."

Učesnici se bave elektronskim ratovanjem, suočavaju se sa logističkim izazovima i hemijskim pretnjama i moraju da donose odluke visokog uloga dok ne spavaju. Vojnici takođe uče da rade sa mapama umesto sa kompjuterima i telefonima, kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gde njihovi protivnici ometaju mreže. U doba u kome su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svesne rizika od "umrežavanja". "Pametni telefoni i društveni mediji su prava pretnja za vojnike", rekao je potpukovnik Vinsent.

Neprijateljske snage imaju alate za detekciju signala i vatrenu artiljeriju na otkrivenim lokacijama; jedan kapiten je izgubio ceo svoj tim zbog pametnog telefona. Po završetku obuke, vojnici će dobiti ocenu učinka i ocenu na skali od jedan do pet.

"Nikada nismo dali peticu", rekao je potpukovnik Vinsent.

"Kako glasi moto francuske Legije stranaca: teška obuka – lak rat", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.