Otkriveni vodonik, ugljenik i kiseonik u uzorcima stene sa Marsa

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni vodonik, ugljenik i kiseonik u uzorcima stene sa Marsa

Analiza uzoraka stene sa Marsa je utvrdila prisustvo vodonika, ugljenika i kiseonika - elemenata koji predstavljaju osnovu života, objavila je danas NASA.

- Fundamentalno pitanje ove misije je da li je na Marsu postojala sredina pogodna za život. Iz onoga što sada znamo, odgovor je da - ističe Majkl Mejer, vođa američkog Programa istraživanja Marsa.

Uzorke je iz sedimentne stene iskopao robot na šest točkova, opremljen sa deset naučnih instrumenata - najsofisticiraniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je dosad poslat na neku drugu planetu.

U uzorcima su utvrđeni sulfatni i glinasti minerali, kao i druga hemijska jedinjenja.

Analizom ovih jedinjenja, naučnici su mogli da zaključe da je voda, koja je doprinela formiranju dotičnih stena, bila relativno neutralne PH vrednosti.

- Otkrili smo sredinu tako blagonaklonu i tako pogodnu za život da biste verovatno, da je ova voda bila oko vas, a vi bili tamo, mogli da je pijete - ističe Džon Grocinger, učesnik Projekta "Kjuriositi" sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Povezane vesti: Titova misija na Mars: Ljudski izmet štitiće astronaute od radijacije Milioner Denis Tito putuje na Mars? Otkrivena najmlađa crna rupa u Mlečnom putu? Kjuriositi završio prve radove na bušenju tla Gas iz suvog leda oblikuje peščane dine na Marsu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA: Na Marsu je postojao život!

Izvor: Kurir, 12.Mar.2013

Fundamentalno pitanje ove misije je da li je na Marsu postojala sredina pogodna za život. Iz onoga što sada znamo, odgovor je da, ističe Majkl Mejer..HJUSTON - Analiza uzoraka stene sa Marsa je utvrdila prisustvo vodonika, ugljenika i kiseonika - elemenata koji predstavljaju osnovu života, objavila...

Nastavak na Kurir...

Vodonik, ugljenik i kiseonik na Marsu

Izvor: Mondo, 13.Mar.2013, 01:41

Analiza uzoraka stene sa Marsa je utvrdila prisustvo vodonika, ugljenika i kiseonika - elemenata koji predstavljaju osnovu života, objavila je NASA..."Fundamentalno pitanje ove misije je da li je na Marsu postojala sredina pogodna za život. Iz onoga što sada znamo, odgovor je da", ističe Majkl Mejer,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.