Otkrivene lobanje 80 žrtvovanih žena u ruševinama praistorijskog grada

Izvor: Blic, 02.Dec.2013, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene lobanje 80 žrtvovanih žena u ruševinama praistorijskog grada

Arheolozi su otkrili više od 80 lobanja žena u ruševinama kineskog grada iz neolitskog perioda.

Reč je o posmrtnim ostacima pretežno mladih žena, za koje naučnici pretpostavljaju da su žrtvovane ili umrle u obredima prilikom postavljanje temelja, prenosi kineska državna novinska agencija “Sinhua”.

Lobanje su nađene u jamama ispred istočne kapije i duž bedema Šimao ruševina na severozapadu Kine. Prema rečima Suna Džoujonga, potpredsednika Arheološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << instituta provincije Šansi, kosti udova nisu pronađene.

Šimao ruševine otkrivene su 1976. godine. Grad opasan kamenim zidinama najveće je neolitsko naselje otkriveno u Kini. Arheolozi veruju da je podignut pre oko 4.300 godina, a napušten tri veka kasnije za vreme dinastije Sja.

Naučnici se nadaju da će im lobanje pomoći u istraživanju verskih običaja i građevinskih tehnika ljudi koji su u to vreme živeli u basenu Žute reke, kada su neprijatelji i zarobljenici često prinošeni na žrtvu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.