Otkrivena zvezda slična Suncu koja guta okolne planete

Izvor: N1 televizija, 19.Dec.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena zvezda slična Suncu koja "guta" okolne planete

Naučnici su otkrili zvezdu sličnu Suncu, koja je od Zemlje udaljena 300 svetlosnih godina, a koja ”proždire” okolne planete, javlja Andolija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu ”Astronomy and Astrophysics”. Ističe se da je reč o zvezdi HIP 68468 za koju se pretpostavlja da je stara šest milijardi godina.

"To ne znači da će Sunce u skoroj budućnosti pojesti Zemlju", naglasio je član međunarodnog istraživačkog tima Džejkob Bin, koji je zaposlen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na Univerzitetu u Čikagu.

Debra Fičer, sa univerziteta Jejl, istakla je kako otkriće omogućava poimanje oblikovanja planetarnih sistema.

Istraživači su u opservatoriji La Sila, u Čileu, u orbiti zvezde HIP 68468 otkrili još dve planete, jedna je za 50 posto veća od Neptuna, a druga je tri puta veća od Zemlje.

Pomenute dve planete vrlo verovatno su povučene sa spoljnog dela sistema prema unutrašnjosti. Takođe, naučnici smatraju da su druge planete u sistemu ili odbačene od strane HIP 68468 ili su ”progutane”.

Zvezda HIP 68468 sadrži četiri puta više litijuma nego druge zvezde iste starosti.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.