Otkriven trag mekog tkiva na fosilu dinosaurusa

Izvor: Blic, 02.Jul.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven trag mekog tkiva na fosilu dinosaurusa

Izvanredno očuvan fosil dinosaurusa, otkriven u Severnoj Dakoti, pokazuje meko tkivo koje je očuvano zahvaljujući tankom sloju sedimenata formiranih na mineralnoj osnovi, navodi BBC.



Paleontološki testovi, urađeni na fosilu starom 66 miliona godina, potvrđuju prisustvo struktura, nalik ćelijama, ali bez proteina. Tim naučnika navodi da je ćelijska struktura kože dinosaurusa slična strukturi kože njihovih potomaka. Fosil je pronađen u Severnoj Dakoti i kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je nazvan Dakota.

Fil Maning iz Univerziteta u Mančesteru i njegovi saradnici zaposlili su nekoliko tehničara kako bi prikupili što više podataka o fosilu. Oni veruju da je dinosaurus bio zarobljen u tzv. "vodenom grobu", u kome je bilo veoma malo kiseonika. Vremenom se preko njegovog skeleta nataložio tanak sloj sedimenata, koji je u reakciji sa mekim tkivom dinosaurusa stvorio neku vrstu cementa. Kao rezultat tog geološkog procesa, na fosilu su, zajedno sa mineralima, sačuvane organske materije.

"Konačno možemo da vidimo strukturu kože dinosaurusa. To je apsolutno neverovatno saznanje za sve nas", izjavio je za BBC dr Maning.

Studija je pokazala da su ćelije kože dinosaurusa, poput onih kod savremenih krokodila i ptica, sastavljene od dva sloja: površinskog epiderma i donjeg "gustog" sloja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.