Otkazana sednica Skupštine Novog Sada

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana sednica Skupštine Novog Sada

Vanredna sednica Skupštine Grada Novog Sada, zakazana na zahtev opozicije, odložena zbog nedostatka kvoruma. Deset minuta pošto je predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov otkazala sednicu, u salu su ušli odbornici opozicije i tvrdili da ih ima dovoljno za kvorum. Jerkov najavljuje da će sednicu zakazati posle širokih konsultacija sa svim odborničkim grupama.

18.05 - Vanredna sednica gradskog parlamenta biće zakazana posle širokih konsultacija sa svim odborničkim grupama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najavila Aleksandra Jerkov. 

15.55 - Sednica odložena "do daljeg", rekla predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov, prenosi RTV.   

15.10 - Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, kaže da će ta stranka podržati smenu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića. 

14.55 - Sednica koja je ranije najavljena za 13.30 održaće se u 15 časova, javlja RTV.  

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Aleksandra Jerkov saopštila je da se zbog nedostataka kvoruma odlaže sednica gradskog parlamenta, sazvana na zahtev opozicije. Jerkov je najavila da će vanrednu sednicu gradskog parlamenta zakazati posle širokih konsultacija sa svim odborničkim grupama.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ocenio je da je odlaganje vanredne sednice gradskog parlamenta pokazalo da opozicija nema većinu potrebnu za smenjivanje gradske vlasti.

Pavličić je novinarima rekao da su današnja zbivanja još jednom pokazala neodgovoran odnos opozicije prema građanima Novog Sada.

"Zbog ovakvih postupaka trpe investicije, rad javnih preduzeća i ostalih gradskih službi", smatra gradonačelnik.

"Onaj predlagač koji ne može da obezbedi kvorum, ne može da obezbedi ni većinu, tako da nakon konsultacija, pre svega u vladajućoj koaliciji, a nakon toga i s ostalim strankama zastupljenim u Skupštini grada, ja ću zakazati nastavak sednice", precizirala je Jerkov u saopštenju. Odbornike će o nastavku sednice obavestiti pisanim putem.

Evidencione listiće je, kako je navela, danas popunilo svega devet od 78 odbornika novosadske skupštine.

Na osnovu zahteva 34 odbornika opozicije, Jerkov je za danas u 13.30 zakazala sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o smenjivanju celokupne gradske vlasti i gradonačelnika.

Sednica je potom pomerena za 15 sati, a Jerkov je oko 15.45 izašla za skupštinsku govornicu i konstatovala da u sali nema ni jednog odbornika i da se sednica odlaže "do daljeg".

Deset minuta potom, u salu su ušli odbornici opozicije, predvođeni Srpskom naprednom strankom, i tvrdili da ih je u sali 40 što je dovoljno za održavanje sednice, pošto gradski parlament ima 78 odborničkih mesta.

Prozivali su se po imenima, kako bi novinarima dokazali da ih navodno ima 40 i telefonom pozivali Aleksandru Jerkov da se vrati i nastavi zasedanje.

Jerkov je u saopštenju poručila da odsustvo odbornika iz sale govori o tome da je jasno da oni koji su dali ovakav predlog, nemaju potrebnu većinu i da ne mogu da obezbede uslove "čak ni za rad Skupštine, a kamoli za smenu gradske vlasti".

Na pitanje zbog čega odbornici opozicije nisu ranije ušli u salu, već su stajali ispred skupštinske zgrade, predsednik novosadskog odbora SNS Miloš Vučević je rekao da u salu nisu ušli "iz principa", da bi time iskazali protest jer je Jerkov sednicu zakazala "45 minuta pre njenog održavanja".

Ocenio je da je Jerkov prekršila Poslovnik o radu skupštine, jer nije na vreme obavestila odbornike o održavanju vanredne sednice.

Jerkov je ranije rekla da, prema Poslovniku ne postoji najkraći, već samo najduži rok za zakazivanje sednice.

Održavanje vanredne sednice gradskog parlamenta juče su i zvanično zatražila 34 opoziciona odbornika, da bi se raspravljalo o smenjivanju gradonačelnika Igora Pavličić.

Zahtev su podneli odbornici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, grupe "Novi Sad odmah" (bivši odbornici Dveri i bivši odbornik stranke "Nijedan od ponudjenih odgovora") i grupe "Svi za Novi Sad" (Srpski pokret obnove i Romska demokratska stranka).

Vučević je juče razgovarao i sa Socijalističkom partijom Srbije koja je najavila da će odluku o pristupanju novoj odborničkoj većini 1. septembra doneti Predsedništvo stranke.

Međutim, predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić potvrdio je da će socijalisti obezbediti većinu smenu Igora Pavličića.

Vlast u Novom Sadu čine Demokratska stranka, SPS i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Za skupštinsku većinu u Novom Sadu potrebno je 40 odbornika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.