Osumnjičeni za zločin nad Srbima i autonomašima

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za zločin nad Srbima i autonomašima

BUŽIM, BOSANSKA KRUPA - Pripadnici SIPA uhapsili su Zijada Nanića (52), Esada Kudelića (49), Senada Salkića (48), Samira Isakovića (44) i Hasana Mustafića (61) iz Bužima i Nedžada Bapića (40) iz Bosanske Krupe zbog ratnog zločina počinjenog na području Bužima.

Svi uhapšeni su nekadašnji pripadnici voda Vojne policije 505. bužimske brigade koja je bila u sastavu Petog korpusa Armije RBiH.

Terete ih za ratne zločine i nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i civilnom stanovništvu na području Bužima tokom 1994. i 1995. godine. Počinjena krivična djela dovode se i u vezu sa djelima koja se odnose na individualnu i komandnu odgovornost.

Nanića, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade, i Kudelića, u svojstvu komandira voda Vojne policije u Komandi 505. brigade, te ostale u svojstvu vojnih policajaca terete da su ubili osam zarobljenih pripadnika Vojske RS, jednog pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB.

Osumnjičeni su da su ova ubistva počinili u zatvoru formiranom u Komandi 505. bužimske brigade, Petog korpusa Armije RBiH, koja je bila smještena u bivšem hotelu "Radoč" u mjestu Radoču, kod Bužima. Tamo su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Svi uhapšeni su provedeni u prostorije SIPA, gdje su kriminalistički obrađeni, a potom su predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o prijedlogu za pritvor ili mjere zabrane.

Akcija hapšenja je izazvala oštre reakcije među udruženjima boraca ARBiH u USK, jer je među uhapšenima i Zijad Nanić, brat nekadašnjeg komandanta 505. bužimske brigade, Izeta Nanića, koji je poginuo tokom prošlog rata u BiH.

Zijad Nanić

Esad Kudelić

Senad Salkić

Samir Isaković

Hasan Mustafić

Nedžad Bapić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.