Oštrije kazne samo jedno od rešenja za nasilje u sportu

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrije kazne samo jedno od rešenja za nasilje u sportu

Opšta društvena, ekonomska i politička situacija, kao i nebriga društva za sport označeni su kao glavni krivci za sve veći porast nasilja u sportu. Da bi se tome stalo na put, neophodno je pooštriti kaznene mere, ali i aktivnije uključiti medije u promociju sportskih vrednosti.

Prvi rezultati istraživanja nasilja u sportu koje su uradili Republički zavod za sport i CeSID pokazuju da je agresivno ponašanje postalo opšteprihvaćeno i da su za takvu situaciju u velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meri odgovorni novinari.

Koordinirana akcija državnih organa u borbi protiv nasilja u sportu polako je počela da daje rezultate, pokazuju poslednji izveštaji MUP. Ipak, konačnu ocenu daće delegacija Saveta Evrope koja će narednih dana ocenjivati stepen nasilja na sportskim terenima.

- Anketirali smo više od 3.000 sportista, roditelja, trenera, sportskih sudija, novinara i funkcionera kako bi identifikovali problem i odredili najbolje mehanizme za borbu protiv nasilja. Istraživanje je pokazalo da je oko 40 odsto sportista doživelo neki vid nasilja, a da čak trećina ćuti o tome, trpi ili nasilje prihvata kao sastavni deo sporta. Alarmantno je to što je 45 odsto sportista starijih od 15 godina reklo da bi na nasilje uzvratilo istom merom. Svaki drugi sportista je lično iskusio da ga trener maltretira i kažnjava. Čuli smo i za primere da trener kazni dete od 12 godina tako što mu zada da uradi 1.000 sklekova i odredi nekoga ko će da stoji pored njega da broji. Gotovo dve trećine anketiranih složilo se da je nasilje u sportu sveprisutno, a uzrok vide u opštoj društvenoj i ekonomskoj situaciji, kao i nedovoljnoj brizi društva za sport. Dok su sportski novinari kao glavnog krivca za stanje u sportu istakli i spregu Uprava i navijača - istakla je Ljubica Baćanac iz Republičkog zavoda za sport.

Drugi deo istraživanja koji je sproveo CeSID pokazao je da je nasilje gotovo ugrađeno u sport. Veliku odgovornost za ovakvo stanje snose i mediji jer se u svakom devetom od 23.387 tekstova koji su napisani u poslednje dve godine pisalo o ekstremnim navijačima, „delijama”, „grobarima”, huliganima i policiji.

- Apsolutno dominiraju članci o nasilju u fudbalu sa 66 odsto, dok je nesportskom ponašanju u košarci posvećeno 22 odsto tekstova. Za izveštavanje sa utakmica u svakom trećem tekstu koriste se čisto vojni izrazi. Takođe, navijači su se transformisali iz huligana u nacionalnog ratnika, a glavni protivnik im je policija pa tek onda navijač drugog kluba - objašnjava Srećko Mihajlović, sociolog CeSID-a.

Kako je štampa pratila sportske događaje

98 % tekstova nema ocenu ponašanja trenera

98 % tekstova nema ocenu ponašanja sudije

97 % tekstova nema ocenu ponašanja u igri

83 % tekstova nema ocenu organizacije meča

83 % tekstova nema ocenu ponašanja publike

81 % tekstova nema ocenu rada policije

39 % tekstova bavi se merama za suzbijanje nasilja

38 % tekstova govori o odgovornosti za nasilje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.