Oštre polemike i danas među parlamentarcima

Izvor: RTS, 06.Jun.2016, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre polemike i danas među parlamentarcima

Poslanici, njih 227, javno glasaju o izboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta. Prethodno je završena rasprava o reizboru Maje Gojković za predsednicu Skupštine Srbije posle dva dana zasedanja i 20 sati rasprave. Na sednici bi trebalo da budu izabrani i potpredsednici, generalni sekretar i radna tela Skupštine. Raspravu obeležile polemike poslanika SNS-a sa poslanicima SDS-a i DS-a.
21.00  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Poslanici javnom prozivkom glasaju za predsednika Skupštine Srbije. 
20.35 - Nova pauza u parlamentu nakon koje se očekuje glasanje. 
20.30 - Aplauz poslanika za osvajača Rolan Garosa Novaka Đokovića. 
20.15 - Šefovi poslaničkih grupa obraćaju se poslanicima.
19.25 - Završena rasprava o reizboru Maje Gojković, očekuje se početak glasanja.
18.50 - Nastavljena sednica parlamenta, a rasprava o izboru novog predsednika parlamenta bliži se kraju.
18.25 - Predsedavajući Dragoljub Mićunović dao pauzu od 10 minuta i zamolio poslanike da ubrzaju rad kako bi sednica Skupštine bila završena do 20 časova. 
16.55 - Nakon kraće pauze, nastavljena sednica Skupštine Srbije. 
16.30 - Nakon oštre polemike poslanika SNS-a i DS-a, određena desetominutna pauza.
16.25 - Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je kako je upravo emitovano na televiziji da je lider DS-a Bojan Pajtić opsovao. 
15.15 - Nastavljeno zasedanje republičkog parlamenta.
13.55 - Predsedavajući odredio pauzu do 15 časova.  
13.40 - U Skupštinu Srbije stigle ostavke na poslaničke mandate predsednika SNS-a Aleksandra Vučića i književnice Ljiljane Habjanović Đurović. 
12.30 - Nastavljena sednica Skupštine Srbije.  
12.05 - Određena kratka pauza zbog konsultacija. 
11.45 - Predsedavajući obavestio poslanike da su se 33 govornika prijavila za raspravu, nakon debate ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa.
11.40 - Na uvrede i prostakluke poslanika ne bih da trošim reči, rekla je Maja Gojković i upitala Dragoljuba Mićunovića da li je u demokratskom maniru da dopusti da se vređaju poslanici. 
10.45 - Poslanici nastavili raspravu po dnevnom redu. 
10.10 - Počela sednica parlamenta, na kojoj je prisutno 197 poslanika. Poslanici polemišu sa predsedavajućim Dragoljubom Mićunovićem.
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, prekinuta odlukom predsedavajućeg u petak, nastavljena je nešto posle 10 sati, raspravom o reizboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta. Podršku reizboru Maje Gojković najavile su poslaničke grupe SPS-a, SDPS-a, PUPS-a, JS-a i NS-a.

U nastavku konstitutivne sednice razvila se polemika oko odluke predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića da prekine sednicu u petak, pošto je šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović apelovao na njega da danas sednicu vodi u skladu sa Poslovnikom i da je ne prekida na svoju ruku.
"Ako niste u stanju, ne želite ili ne možete da predsedavate, postoji rešenje, Skupština će kandidovati sledećeg po redu koji je po godinama najstariji. Najstariji uvek može da se pronađe, tako da SNS apeluje na vas koji ste trenutno predsedavajući, da sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom i da je ne prekidate na svoju ruku", rekao je Martinović.
Dodao je da Mićunović nije imao pravo da prekine sednicu, a pogotovo bez konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa i što je SNS izašla u susret demokratama i pokretu "Dosta je bilo" da imaju potpredsednike.
Martinović je rekao da Mićunović mora da ima dovoljno razumevanja da svi poslanici, pa i SNS-a, imaju pravo da govore, ali i ako je ta rasprava malo tvrđa, jer je Skupština političko telo.
"Apelujem na vas da sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom, da ne preduzimate ništa na svoju ruku i da, ako imate potrebu za konsultacijama, njih obavite sa svima, a ne samo sa svojim predsednikom", kazao je Martinović.
Šef poslanika SRS-a Vojislav Šešelj rekao je da se parlament zahvaljujući Martinoviću vraća na situaciju od petka, navodeći da je predsedavajući u skladu sa Poslovnikom posle 10 sati rasprave njen nastavak zakazao za prvi termin u prvom sledećem radnom danu.

"Njegovo je da vodi sednicu, ovde je problem vaše žurbe, ne znam zašto vam se žuri. Ako vam se žuri, zašto pre 20 dana niste zakazali sednicu, i, ako vam se žuri, zašto odgovarate svakom poslaniku opozicije. Ne možete da prećutite i da žurite, to se međusobno isključuje", kazao je Šešelj, a Đorđe Vukadinović iz DSS-a rekao je da je ovde reč o "nekoj vrsti klinča prema malobrojnim poslanicima opozicije".
Mićunović je potom rekao da mu je kandidatkinja za predsednika parlamenta u petak prišla sa najvećim uvredama i optužila ga za državni udar, te da nije izlazio iz kuće čekajući da ga uhapse.
Maja Gojković mu je odgovorila da, za razliku od njega, poštuje instituciju parlamenta, kolege, kućno vaspitanje i da zato neće ulaziti sa njim u neku drugu polemiku i neće reći šta je on njoj odgovorio.
"Vi ste u petak rekli – ja sam predsednik parlamenta... Mi imamo vremena koliko god hoćete, građani su nas izabrali i strpljivo ćemo čekati da počnete da vodite ovaj parlament onako kako treba", rekla je Gojkovićeva. 
Gojkovićeva je zamolila Mićunovića da sednicu vodi u skladu sa Ustavom. "Setili ste se Titove ideologije, pa se ne držite zakona kao pijan plota. Molim da se uskladite sa ovim dobom, morate da se držite zakona. Ne možete davati reč kako kome padne na pamet, mora postojati osnov", poručila je Gojkovićeva Mićunoviću. 
Poslanik DS-a Goran Ješić rekao je da se nikakva nedemokratska stvar nije desila u petak, da je Mićunović sjajno vodio sednicu, pa pozvao Maju Gojković da na isti način vodi parlament.  
Oštra polemika poslanika DS-a i SNS-a
Raspravu o izboru novog predsednika parlamenta je obeležila žestoka polemika poslanika SNS-a i DS-a, u kojoj su naprednjaci ocenili da se demokrate služe najgorim uvredama i kvalifikacijama, pošto se iz njihovih redova, pored ostalog, čulo da u parlament treba da dođe "dr Dulitl". 

Naprednjaci su kritikovali izjavu šefa poslanika DS-a Bojana Pajtića da u parlament treba da dođe "dr Dulitl" kako bi preveo šta su sve poslanici vladajuće većine pričali, kao i izjavu njegovog stranačkog kolege Radoslava Milojčića da je kandidatkinja za predsednika parlamenta Maja Gojković "opljačkala Skupštinu grada Novog Sada za 400 miliona dinara u slučaju ATP Vojvodina".
Prethodno je poslanica SNS-a Marija Obradović pozvala poslanike da podrže reizbor Gojkovićeve, da budu maksimalno konstruktivni i pristojni i da odgovore na "izazove i nestabilnosti u redovima opozicije, koju pokrivaju bahatošću".
Pajtić je potom rekao da je neprihvatljiv manir da se opozicija vređa i omalovažavaju građani koji su za nju glasali, a Milojčić pozvao šefa poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića, koga je nazvao "skandal majstorom", da podnese ostavku, kako bi Gojkovićeva mogla da bude izabrana.
Gojkovićeva je pozvala predsedavajućeg sednice Dragoljuba Mićunovića da vodi sednicu u skladu sa Poslovnikom i pravilima, da se stara o redu, što, po njenoj oceni, nije do tada radio, dopuštajući poslanicima njegove poslaničke grupe da za govornicom vređaju.

"Pozivam vas da razmislite da li je u demokratskom maniru dopustiti da poslanici iz vaše stranke vređaju druge poslanike. To je veliki znak pitanja zašto to dozvoljavate, da li iz straha što će vam neko oduzeti mandat pre vaše odluke da ustupite mesto nekom drugom ili što govori predsednik vaše partije i poziva da ovamo dođe dr Dulitl, koji je, da kažem, doktor za životinje", rekla je Gojkovićeva.
Dodala je da je Mićunović dopustio i da jedan od njegovih stranačkih kolega za kandidata za predsednika parlamenta kaže joj da je lopov.
"O bože, ko mi kaže", rekla je Gojkovićeva, pozivajući Mićunovića da se opredeli da li će biti predsedavajući za sve poslanike podjednako ili će pred kraj političke karijere da u istoriju uđe kao neko ko je jednoj grupi poslanika dozvoljavao da druge nazivaju životinjama.
Njen stranački kolega Veroljub Arsić dodao je da je sramota što čovek koji je napravio milijardu dinara duga u Smederevskoj Palanci naziva kandidata za predsednika Skupštine Srbije lopovom.  
Poslanik DS-a Balša Božović kritikovao je način na koji je Gojkovićeva vodila parlament u prethodnom sazivu, navodeći, pored ostalog, da je imala protekciju prema vladajućoj većini, da se prema opoziciji ponašala osvetnički, da je prethodni saziv obeležio strah od argumenata, od postavljanja pitanja, da je uspostavila pravilo koje još jedino važi u Orvelovoj "Životinjskoj farmi".
Pozvao je Gojkovićevu da se "ne boji izvršne vlasti", iako je strah pokazala nebrojeno puta do sada i da ne dozvoli Vladi Srbije da bude organ koji niko ne kontroliše i predsedniku Vlade da svaki put kada dođe u Skupštinu sve poslanike stavi "u svoj džep".
Šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović naveo je da je DS 2000. godine palila Skupštinu, odnosila umetničke slike, tepihe, upadala sa fantomkama i heklerima u sve institucije države, a da 16 godina kasnije poslanike SNS-a nazivaju svinjama, jer, objasnio je, svinje vladaju u "Životinjskoj farmi".
"Kažite mi šta da radimo da vi upristojite ljude koji su upropastili Srbiju i Vojvodinu i koji Aleksandru Vučiću i SNS-u ne mogu da kažu ništa osim da nas upoređuju sa stanovnicima ‘'Životinjske farme'", rekao je Martinović.
Lider DS-a Bojan Pajtić rekao je da Martinović nije shvatio smisao metafore u "Životinjskoj farmi" i da je trebalo da ga bolje poduči dok mu je bio student, a pošto ga je Martinović pozvao da vrati pare otete od dece ometene u razvoju, a u pitanju je milion evra, rekao je da o tom slučaju dovoljno govori to što su naprednjaci ušli u koaliciju sa onim koga su optuživali da je uzeo taj novac.
Povodom optužbi za paljenje parlamenta, Pajtić je rekao da SNS danas na svojoj listi ima više stranaka DOS-a i da u tom smislu treba da zaborave da spočitavaju demokratama paljenje Skupštine.
Poslanik SNS-a Aleksandar Marković rekao je pak da bi on, na mestu demokrata, trebalo da se boji Vučića, zbog stotina uništenih fabrika, loših privatizacija, stotina hiljada nezaposlenih.
Marković je rekao i da za izbor Maje Gojković za predsednika parlamenta danas neće glasati oni koji su protiv podizanja političke i parlamentarne kulture u Srbiji, kojima su bitniji Brioni i Maldivi, oni kojima su fantomke simbol političke kulture i delovanja, kao ni oni koji su bili spremni na izazivanje političke nestabilnosti i priželjkuju "ukrajinski ili ne znam ni ja kakav scenario".

Sednicu Skupštine Srbije već su obeležile brojne polemike, među kojima je i rasprava poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića i DSS-a Đorđa Vukadinovića o nacionalnosti, lažnom patriotizmu i cepanju članskih karata.
"Znam da će brzo doći dan kad će cepati članske karte SNS-a kao što su cepali članske karte JUL-a", rekao je Vukadinović, na šta mu je Đukanović odgovorio:
"Možda, ali nećemo menjati naciju zbog mandata u Skupštini i postajati Vlasi", odgovorio je Vukadinoviću Đukanović.
Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović više puta je naveo da će se zalagati da se ubuduće apsolutno primenjuje Poslovnik i najavio da će sa Majom Gojković razgovarati o tome, iako neće glasati za njen izbor.
Radulović je posebno naglasio da se poslanici moraju držati dnevnog reda.
"Deli moralne lekcije, a on se prvi ne drži dnevnog reda i ne priča o Maji Gojković", prokomentarisao je Đukanović Radulovićev predlog.
Zoran Živković iz Nove stranke poručio je poslanicima SNS-a da treba da shvate da nisu u opoziciji i da nije pristojno da vređaju svoje kolege iz opozicije, dok je strankama opozicije rekao da ne treba da se bave trivijalnostima, kakva je priča o nepristojnim cenama u restoranu.
"Cene jesu nepristojne, ali hajde onda da ne idemo u restoran. Evo, ja neću otići u restoran nijednom", rekao je Živković.
Uzavrelu atmosferu pokušao je da "opusti" predsedavajući Dragoljub Mićunović, koji je odlučio da se našali.
"Kada su se u Lenjinovom parku deca igrala fudbala, lopta je uletela kroz prozor dok je drug Lenjin stvarao. Onda je drug Lenjin uzeo loptu i rekao da više to ne rade, a komentar je bio – vidite šta je humanizam – vratio im je loptu, a mogao ih je streljati", rekao je Mićunović, a onda obrazložio:
"Znam da se niko ne pridržava teme, to je strast borbe. Molim vas da se ne javljate svaki čas za povredu Poslovnika što neko nije u temi, da je trebalo da ga kaznim, izbacim, jer ja to neću da radim", rekao je Mićunović. 
U njegovu odbranu stala je i kandidatkinja za predsednicu parlamenta Maja Gojković.
"Molim poslanike opozicije da puste predsedavajućeg da vodi sednicu. Kad god pokrenete povredu Poslovnika, njega maltretirate", rekla je Gojkovićeva.
SNS i Dveri: Ko je bliži Rusiji? 
Ko ima čvršće veze sa Rusijom i koga Rusi podržavaju u Srbiji, teme su oko kojih su polemisali poslanici SNS-a i Dveri pred kraj skupštinske rasprave o izboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta.

Poslanica SNS-a Aleksandra Đurović je u raspravi pohvalila rad Gojkovićeve u prethodnom skupštinskom sazivu, a, pored ostalog, rekla je da je za to vreme parlament uspostavio brojne saradnje sa drugim parlamentima i posebno sa Ruskom dumom.
Uz napomenu da je reizbor Gojkovićeve garancija da će takva politika biti sprovođena i u narednom periodu, Đurovićeva je ukazala da se pokret Dveri "pohvalio" kako je dobio čestitke od visokih zvaničnika Ruske dume za prelazak cenzusa, a da svi koji se bave parlamentarnom diplomatijom znaju da se protokolarno šalju čestitke za izbore, novogodišnje praznike i slične prigodne događaje.
Podsetila je i da je zamenik predsednika Ruske dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak prisustvovao mitingu naprednjaka i dao podršku toj stranci.
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je posle njenog izlaganja da je jasno da predstavnici SNS-a imaju probleme što "nisu jedina adresa sa kojom razgovaraju ruski partneri u Srbiji, već su adresa u koju se sumnja sve više da mogu biti partner kome se veruje u Srbiji", rekao je Obradović.
Đurovićeva je odgovorila da joj je žao što neke stranke misle da imaju "tapiju" na odnose sa Rusijom, kao i da ne može da se promeni činjenica da je Jedinstvena Rusija podršku dala naprednjacima.
U jednom momentu se povela rasprava i između poslanice DS-a Aleksandre Jerkov i Gojkovićeve, pošto je Jerkov rekla da je Gojkovićeva bila loša predsednica, ali da ima još jedna veća stvar koja je "preporučuje za neka druga mesta", pa je pročitala presudu Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. godine.
U njoj piše, kako je Jerkov rekla, da je Gojkovićeva kada je ugovarala posao za izgradnju autobuske stanice u Novom Sadu znala da čini nedozvoljenu stvar.
Na to je Gojkovićeva ukazala na izjavu nekadašnje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, koja je podigla krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada i kuma lidera DS-a Igora Pavličića i čitavog veća Novog Sada, povodom tog slučaja, jer nečinjenjem od 2008. do 2012. godine nisu ništa uradili da šteta ne nastane ili da je uopšte ne bude.
Polemika poslanika SNS-a i SRS-a o diplomama 
Kraj rasprave o izboru Maje Gojković za predsednika Skupštine Srbije obeležila je polemika naprednjaka i radikala o diplomama, pošto su radikali izneli sumnju u diplomu poslanika SNS-a Igora Bečića.

Takođe, lider radikala Vojislav Šešelj je kao "greh" Bečića naveo i što je, kako tvrdi, italijanskog predsednika Serđa Matarelu preimenovao u "Đorđo Mortadela", pustivši na skupštinski mikrofon snimak obraćanja Bečića prilikom posete Matarele.
U "odbranu" stranačkog kolege stao je šef poslanika Aleksandar Martinović, koji je naveo da Bečić nije tema dnevnog reda, ali da ne može da razume da se govori o tome gde je Bečić završio srednju školu i fakultet i upitao Šešelja kakva je naučna vrednost njegove doktorske disertacije.
Šešelj mu je replicirao da je Bečić pomenut kao primer neodgovornog ponašanja Maje Gojković, koja ga je najčešće ostavljala da je zamenjuje kada nije bila prisutna na sednicama.
"Moja doktorska disertacija i magistarska teza su izložene sudu javnosti i na njih sam ponosan i nikad nisam ništa nečasno uradio kao Martinović, koji je izbačen sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu", rekao je Šešelj, na šta mu je Martinović odgovorio da mu je valjao kada je za njega obezbeđivao svedoke za suđenje u Hagu, a da mu sada kada je u SNS-u ne valja.
Bečić je na Šešeljevo izlaganje uzvratio "ponudom" – da će podneti ostavku ukoliko lider radikala dokaže da on ima veze sa Sokolcem i da je tamo završio srednju školu i da ima bilo kakve veze sa tamošnjim fakultetom, kao i da je italijanskog predsednika nazvao "Mortadelom".
"U suprotnom, ako to nije tačno, ja bih zamolio da vi podnesete ostavku", rekao je Bečić, dok je Gojkovićeva, reagujući na to što je Šešelj pustio snimak, upitala šta je sledeće čime će se poslužiti u skupštinskom delovanju.
Poslanik DSS-a Đorđe Vukadinović zamerio je predsedavajućem sednice Dragoljubu Mićunoviću što je dozvolio da se na "brakorazvodnu parnicu" SNS-a i SRS-a potroši 45 minuta.
Predsedavajući konstitutivne sednice Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, prekidajući raspravu o Evropskoj uniji, rusofilstvu, obrazovanju Igora Bečića i Aleksandra Martinovića i sličnim temama, rekao je da će polemike biti ostavljane za naredni period.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Posle pauze burna rasprava u Skupštini

Izvor: Večernje novosti, 06.Jun.2016

Nastavlja se sednica na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta. Očekuje se žestok okršaj poslanika zbog Mićunovićeve odluke o prekidu zasedanja POSLANICI Narodne skupštine danas će nastaviti konstitutivnu sednicu na kojoj bi, posle dvodnevne pauze, Maja Gojković...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.