Osnovni sud u Prištini produžio meru pritvora osumnjičenim za ubistvo Ivanovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Dec.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovni sud u Prištini produžio meru pritvora osumnjičenim za ubistvo Ivanovića

Osnovni sud u Prištini je doneo odluku o produžetku pritvora do 23. decembra trojici osumnjičenih za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića.Ročište je danas održano bez prisustva javnosti zbog novih detalja i dokaza koje je Specijalno tužilaštvo iznelo o ovom predmetu, piše portal koha.net.

„Smatram da je mera pritvora u konkretnom slučaju više nego neophodna, jer izgleda da su optuženi svojim delovanjem učestvovali u ubistvu pokojnog Olivera >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ivanovića. Svaki od optuženih je doprineo, izvršavajući svoje dužnosti ili naređenja u svojstvu kriminalne grupe,“ navodi se u odluci suda, a deo je izvučen iz izjave tužioca u ovom slučaju Sulje Hodžaja, prenosi Koha.

Apelacioni sud u Prištini je 6. decembra vratio odluku o pritvoru trojice Srba iz Severne Mitrovice osumnjičenih da su povezani sa slučajem ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića na ponovno odlučivanje.

„Prema proceni Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao jasne razloge za odlučujuće činjenice u vezi s osnovanom sumnjom da su okrivljeni počinili krivična dela pod istragom, teško ubistvo i otkrivanje službene tajne,“ saopštio je sud.

Osnovni sud, kako su naveli, mora tražiti od Tužilaštva da uz zahtev za pritvor priloži sve dokaze na koje se poziva, posebno one koji se odnose na opravdanu sumnju.

Prema optužnici Specijalnog tužioca Kosova, Marko Rošić, inspektor i policajac Kosovske policije, Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, su osumnjičeni za tri krivična dela - teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posedovanje oružja.

U odluci suda u koju je portal imao uvid, ističe se da su osumnjičeni Spasojević jedan dan pre ubistva Ivanovića, i jedan negov kolega pripadnik PK, službenim automobilom prebacili do sada neidentifikovanu osobu do vozila Opel astra, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima do mesta gde je to vozilo bilo parkirano nekoliko dana.

„To vozilo je, još uvek neidentifikovana osoba, uzela i udaljila se sa mesta gde je bilo parkirano uz pratnju policijskih oficira, koji su sada osumnjičeni. Iz tog vozila je 16. januara šest puta pucano na pokojnog Olivera Ivanovića. Isto vozilo je posle ubistva zapaljeno na istom mestu gde je dan ranije bilo parkirano“ kaže se u odluci suda.

Za sud se učešće glavnog osumnjičenog Spasojevića dokazuje i izjavom anonimnog svedoka koji ga je identifikovao na osnovu fotografija.

Za drugooptuženog Rosića, tužilaštvo je pred sudom argumentovalo da je, prema prikupljenim dokazima, usko sarađivao sa licima koja su učestvovala u ovoj kriminalnoj grupi prateći Ivanovića svojim džipom Santa Fe crne boje.

Sve se to dokazuju slike koje je žrtva imala u svom telefonu koja su pronađene nakon kontrole telefona Ivanovića. Takođe je u džepu pokojnika pronađeno i parče papira una kojme je upisan broj registarskih tablica Rosića.

Osumnjičeni Marković je posle ubistva Ivanovića, prema navodima tužilaštva, telefonom pozvao jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao Komatina i, kako se sumnja, neovlašćeno mu preneo informacije sa lica mesta.

Takođe se sumnja da mu je sagovornik naredio da ukloni čaure sa lica mesta. Pripadnik policije Žarko Jovanović je uzeo čaure, dok se Marković udaljio sa lica mesta, pre nego što je završen pregled, iako je po službenoj dužnosti bio obavezan da obezbedi mesto događaja.

Sud je prihvatio argumente tužilaštva i produžio pritvor svoj trojici do 23. decembra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.