Osnivanje Uprave za biomedicinu

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivanje Uprave za biomedicinu

Uprava za biomedicinu radiće na koordinaciji svih ustanova koje se bave transplantacijom i na taj način rešiti probleme u toj oblasti. Prvi put uvedeno doniranje polnih ćelija, ali samo u posebnim slučajevima i pod posebnim uslovima.

Zakonima o transfuziji, transplantaciji i biomedicinski potpomognutoj oplodnji predviđeno je osnivanje Uprave za biomedicinu. Godinu dana posle usvajanja zakona u republičkom parlamentu, privodi se kraju i procedura osnivanja Uprave.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihailović, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla je da će Uprava obavljati administrativne poslove i da će imati odgovornost, jer će morati da obezbedi implementaciju zakona i obezbedi transparentnost i bezbednost sistema.

Kao prioritete rada Uprave, Mihailovićeva navodi koordinaciju rada svih ustanova, koje će dobiti u budućnosti saglasnost za rad, kao i koordinaciju razmene organa između ustanova koje se bave transplatacijom.

Komentarišući Jedinstveni registar primalaca i davalaca organa, Mihailovićeva je istakla da je on u fazi izrade i da će se izraditi na osnovu registara pojedinačnih ustanova.

Takođe, u pripremi Uprave je i jedinstvena lista čekanja za organe, dok listu čekanja za bubrege pravi Institut za transfuziju krvi.

"U oblasti transplatacije, glavni problem predstavlja nedostatak organa. Mi moramo da imamo takve mehanizme i akcije koji će obezbediti brzo veći broj donora", izjavila je direktorka Uprave za biomedicinu.

Mihailovićeva smatra da nedostatak donora nije uzrok tog problema, već da je neophodno osposobiti timove i koordinatore za komunikaciju u vezi transplatacije.

Posebni uslovi za doniranje polnih ćelija

Zakon predviđa i da Srbija, prvi put, dobije banku doniranih polnih ćelija - jajnih ćelija i sperme i predviđa mogućnost veštačke oplodnje doniranim ćelijama.

"Zakon je definisao da se samo izuzetno mogu donirati polne ćelije i to u dva slučaja: kada supružnici ne mogu da dobiju dete na bilo koji drugi način i da je iscrpljena i vantelesna oplodnja kao mogućnost i kada je to u interesu zdravlja i zaštite deteta", objasnila je direktorka Uprave za biomedicinu.

Uprava će voditi Registar donora polnih ćelija koji će, prema rečima Danice Mihailović, biti pod zaštitom, jer ti podaci povlače i zakonske posledice, i za porodicu, i za dete, i za donora.

Prema proceni Mihailovićeve, Uprava će se u potpunosti konstituisati i preuzeti sve svoje nadležnosti, u narednih godinu dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.